Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izabran je u srijedu - na skupštini u Bruxellesu - za predsjednika Jadransko-jonske euroregije. Za potpredsjednike izabrani su predsjednik talijanske regije Abruzzo Luciano D'Alfonso i predsjednik regije Tirana iz Albanije Aldrin Dalipi. 

Program rada

Župan Dobroslavić je izložio program rada - kojim će Jadransko-jonska euroregija poticati projekte važne za ovo područje, posebice Jadransko-jonsku autocestu koja je unesena u dokumente usvojene u Izvješću prihvaćenom Europskom parlamentu. Jadransko-jonska euroregija nastala je, naime, prije 10 godina iz potrebe za stabilizacijom i unaprjeđenjem suradnje među regijama na Jadranskom i Jonskom moru. Te djelovanjem na zajedničkim projektima na korist svojih građana.    

Nova radna mjesta

Jadransko-jonska euroregija broji 28 regionalnih i lokalnih vlasti s područja četiriju država članica EU - Hrvatske, Italije, Slovenije i Grčke. Te triju zemalja izvan EU - Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Upravo je ova euroregija začetnik inicijative za donošenje Europske strategije za Jadransko-jonsku makroregiju - koja je usvojena i potvrđena u Europskom parlamentu. Uspješna realizacija Europske strategije omogućit će nova radna mjesta i rast gospodarstva, a makroregija će predstavljati vrata prema drugim dijelovima svijeta, njihovim izazovima i mogućnostima.