Svečanostje počela polaganjem vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima u Parku 136.brigade, a počast su im odali predstavnici Županijskog odbora HDZ-a, Gradskogodbora HDZ-a Slatina s koalicijskim partnerima, te Udruga roditelja poginulihbranitelja Domovinskog rata.

U dvoraniPučkog otvorenog učilišta u Slatini, pred velikim brojem članova i simpatizera,održana je svečanost na  kojoj su senazočnima prvo obratio Robertino Repić predsjednik Gradskog odbora HDZ-aSlatina.

Govorio jeo povijesti HDZ-a u Slatini, ali i o tome kako oni koji se ne klanjaju žrtvamaDomovinskog rata, poginulim hrvatskim braniteljima koji su život dali zaHrvatsku, ne mogu biti na vlasti.

Inicijativniodbor HDZ-a za općinu Slatinu osnovan je 24. ožujka 1990. godine, a u odboru sutada bili Zlatko i Mladen Grundler, Stipe Vranaričić, Vesna i Vinko Blašković,Željko Pavić, Stjepan Obranić, Stjepan Job, Marko Bilandžija, Vicko Filipović,Zvonko Očić i Jure Primorac.

Zapredsjednika je dva dana kasnije izabran Jure Primorac.

Potom, 27.ožujka, podnesen je zahtjev Općinskom komitetu za društvene djelatnosti i općuupravu" za registraciju stranke i osnivanje osnivačke skupštine, notadašnja komunistička vlast u Slatini nije dozvolila održavanje skupa, pa jeskup održan 28. ožujka u Sopju. Na tim prvim višestranačkim izborima, HDZ jeodnio uvjerljivu pobjedu u Slatini gdje je i danas, s koalicijskim partnerima,na vlasti, prisjetio se Repić.

Ivan Roštašgradonačelnik Slatine, ali i budući kandidat za gradonačelnika,  govorio je o kapitalnim projektima u gradu Slatini,istaknuvši da je od 2009. godine do danas, na području grada Slatine, uloženo318.050.000 kuna u razne projekte. Kazao je kako oni koji su danas na vlasti,na državnoj razini nisu ništa napravili, "pa kako bi onda isti ti neštonapravili i na lokalnoj razini".

U imekoalicijskih partnera Ruža Tomašić predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevićistaknula je kako joj se čini da se danas ne smije reći da je netko Hrvat, jerto vladajućim na državnoj razini ne odgovara. Naglasila je kako Hrvatska u EUulazi kao ponosna europska država. Podcrtala je kako Hrvatima danas trebajedinstvo kako bi se kao jedna obitelj borili za bolju Hrvatsku.

Virovitičko-podravskižupan i kandidat za župana Tomislav Tolušić kazao je između ostalog, kako većdugo nije vidio toliko loših i nerazumnih poteza kao kod trenutno vladajućih.

Kazao jekako je ludost kupovati 1.720 vozila i za to izdvojiti 265 milijuna kuna, a dase primjerice gradu Slatini guši bilo koji projekt koji se nominira premadržavi, pa tako i nova sportska dvorana čiju je gradnju država stopirala."Kako onda ti koji ovdje ne daju novce za razvoj, misle voditi ovaj grad.Prvo mu ne žele dati, a na izborima se žele kandidirati i govore da sve rade uinteresu grada. Ne daj Bože da nam takvi dođu na vlast. Jer dok se Roštaš borioza Hrvatsku, neki od tih, koji su danas ovdje, tada su bili u Novom Sadu".

PredsjednikŽupanijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić, istaknuoje kako vladajući iz Banskih dvora svakim danom donose nove loše odluke zahrvatski narod. Od vojske nezaposlenih od 375.000 ljudi, do niza odluka koje suišle na štetu hrvatskog naroda. "Povećali su PDV za 2 postotna poena,povećali su cijene plina, struje, vode... Ne znamo više što nije poskupjelo...Obećavali su Plan 21, a nemaju niti vizije niti radnih navika boriti se zaHrvatsku. Istaknuo je kako će nakon vladavine SDP-a i koalicijskih im partnera,trebati jako dugo da se Hrvatska oporavi. "Kada je prijašnja Vladapodignula PDV za samo jedan postotni poen, tada su vikali "harač", aovo što nam danas radi SDP i partneri iz Kukuriku koalicije je prikaz općenesposobnosti vladajućih.

Nasvečanosti se moglo čuti kako Hrvatska demokratska zajednica s koalicijskimpartnerima spremno čeka sljedeće lokalne i regionalne ali i izbore za EUparlament na kojima očekuje pobjedu.