U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak (i) o „mladim lavovima“ HDZ-a, novim licima, odmjerenim i obrazovanim konzervativcima koje će naša stranka - u skladu s profilacijom HDZ-a u okupljajuću narodnjačko-demokršćansku stranku desnog centra - kandidirati na skorašnjim lokalnim izborima na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Iz članka pod naslovom „SDP igra na nogometaše, HDZ-ovci na glazbenike“ (novinar: Saša Ljubičić) izdvajamo dio o našem gradonačelničkom kandidatu u Omišu Juri Šabanu Staniću, koji je predstavio i najvažnije elemente svoga razvojno-socijalnog, pobjedničkog programa za Grad na Cetini.

U HDZ-u ne igraju na sportaše, već na glazbenike. Jure Šaban Stanić bi vodio Omiš po nekim drugim notama, jer je mišljenja da im muzika koju je Most u zadnje četiri godine ponudio i nije baš najbolje ušla u uho.

Klapa Rišpet & profesor klarineta

Stanić je profesor klarineta i pročelnik Odjela za puhače u Glazbenoj školi „Dr. fra Ivan Glibotić“ u Imotskom. Glazbenom pedagogijom se bavi trinaest godina, a njegovi su učenici dobitnici brojnih nagrada i uspješni studenti visokih glazbenih učilišta u regiji. Klapskom glazbom se bavi sedamnaest godina kao voditelj, pedagog, aranžer, producent, pjevač i istraživač tradicijske glazbe, a voditelj je i pjevač popularne klape Rišpet i doktorand doktorskog studija etnomuzikologije na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.

- Glazba kao dio društvenih procesa je moj trajni interes i poziv u kojem se realiziram. Iznad svega i prije svega sam suprug i otac dvoje djece. U tome se najintenzivnije pronalazim; ta me uloga iznad ostalih motivira za politički rad. Želim radi svojih sugrađanki i sugrađana, radi njihove i svoje djece, od Omiša učiniti bolje mjesto za život. Ja sam u Omišu, nikada nisam preselio iz ovog grada, unatoč činjenici da trinaest godina vozim 120 kilometara dnevno na posao. Ostajem u svom gradu. Želim da i naša djeca ostanu tu i zasnivaju svoje obitelji. Grad su ljudi - samo to! - veli Šaban Stanić, koji najavljuje da će gradska uprava kojoj se nada biti na čelu osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce i srednjoškolce.

HDZ-ova vertikala od Grada preko Vlade do EP-a

I Šabanu Stanicu je omiški prometni čvor, koji ga guši u ljetnim mjesecima - glavni problem.

- Nastavak rješavanja prometne izolacije Omiša, zaobilaznice Trogir-Omiš je prioritet. Radi se projektu Vlade u suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom. Držim nedopustivim prekid radova i zapuštanje tog projekta u korist projekta tzv. donje zaobilaznice. HDZ podupire i taj projekt, ali kad se za njega steknu svi realni uvjeti financiranja i izgradnje, a do tada nam je dužnost odgovorno i pragmatično realizirati sigurniji projekt popularne gornje zaobilaznice. To je financijski i politički zahtjevno, ali jedino tim projektom sigurno rješavamo ljetni prometni kolaps Omiša. Posljedice zapuštanja tog projekta na području Omiša osjeća svaki stranac i stanovnik Dalmacije. Izgradnja zaobilaznice Gata-Zvečanje radi lakše povezanosti s autocestom je također dio izbornog plana. Zahvaljujući našoj stabilnoj vladi i dobroj vanjskoj politici prema Europskom parlamentu, u HDZ-u Omiša imamo dodatna jamstva da će navedeni projekti ići u skoru realizaciju - siguran je Šaban Stanić, koji podsjeća da je Mostova vlast prodala autobusni kolodvor.

Ključan projekt - izgradnja gradske luke

- Na žalost, nisu ponudili rješenje za izgradnju novog kolodvora. Naš tim stručnjaka priprema rješenje i za taj infrastrukturni iskorak, kao i pokretanje prekinutih radova na kanalizacijskom sustavu od Ravnica do Male luke. Govorimo o rubnim, vrlo napučenim dijelovima Omiša prema Makarskoj. U vrijeme HDZ-ove vlasti se u izgradnji sustava kanalizacije došlo do Brzeta, a naš je plan priključiti Ravnice, Nemiru i Malu luku na ispust grada Omiša. To su razvijena turistička područja i civilizacijski je nedopustivo zapostavljanje radova na neophodnoj komunalnoj infrastrukturi. To je od vitalnog interesa za normalan život i razvoj u tim naseljima, kao i izgradnja sekundarne mreže kanalizacije područja Mlija i Borak. Nastavljamo razvoj postojećih idejnih rješenja za autonomne kanalizacijske ispuste od Stanica do Piska u kombinaciji s planovima za veliku šetnicu omiške rivijere na istom području. Računamo i s nastavkom izgradnje vodoopskrbne mreže gornjih Poljica. Ključan projekt za budućnost Omiša je izgradnja gradske luke. Urbanistički plan uređenja je donesen 2013. prije lokalnih izbora, konsenzusom svih vijećnika, a Mostova je vlast taj UPU stavila van snage. Naša je zadaća preispitati u kojoj je fazi projekt i neodgodivo krenuti u pripremu i izgradnju luke koja će na prvo mjesto staviti lokalne brodare, njihov nesmetan razvoj i povećanje kapaciteta bez problema cjelogodišnjeg sidrenja. Jedino projektom gradske luke možemo ponuditi svu potrebnu infrastrukturu za ozbiljan nautički turizam. To otvara čitav novi paket turističkih usluga - optimističan je naš sugovornik koji najavljuje i nastavak izgradnje Sportskog centra Ribnjak.

„S gusarima kroz omišku prošlost“

- Ističem da je nova sportska dvorana samo dovršeni projekt HDZ-ove vlasti. Moramo uložiti dodatni napor i izgraditi pomoćni nogometni teren, za što imamo čvrsta jamstva, a teren je i predviđen prostornim planom. Poduprijet ćemo NK Omiš da bude stabilan trećeligaš, s vizijom prema drugoj ligi. Krajnji cilj je izgraditi suvremen i bogato opremljen sportski centar koji će s novim hotelom biti sjajan preduvjet za uključivanje što više djece i mladih u sportski život. Brendirat ćemo turističko-kulturne proizvode: „Omiš u klapskoj pismi“ i „S gusarima kroz omišku prošlost“, „Poljica - hrvatska kolijevka u kamenu“. I projekt izgradnje nove srednje škole ćemo neodgodivo realizirati. To se predugo zapušta i odgađa! Svjesni obima demografske krize zbog koje država ozbiljno trpi, moramo dati svoj skromni, lokalni doprinos u aktivnim socijalnim projektima koji našim sugrađanima čine živote ugodnijim: povećanje vrtićkih i jasličkih kapaciteta u Omišu te izgradnju novih vrtića u selima gdje to bude moguće - nabraja Šaban Stanić, kojem je plan stabilizirati isplatu stipendija za najbolje učenike i studente te pomagati socijalno ugroženim učenicima i studentima.

Povećanje rodiljnih naknada

- Svakako ćemo povećati i rodiljne naknade. Moj tim upravo razrađuje financijsku konstrukciju. Također, izrađujemo i cjelovitu srednjoročnu kulturnu strategiju Omiša. Mostova vlast nije u suradnji s kulturnim subjektima grada i Poljica izradila ovaj presudan dokument kojim se strateški planira i usuglašava svrhovito djelovanje u kulturi i razvoj kulturnih proizvoda. Mi ćemo to donijeti. No nakon što HDZ pobijedi na lokalnim izborima, ne vidim razloga zašto ne bismo surađivali s Mostom, jer u svakodnevnom životu dijelimo iste probleme i koristimo iste resurse. Most je u Omišu napravio i dobrih stvari, ali Omiš, jednostavno, zaslužuje i sigurno može više i bolje. To je moj program, moja vizija, moj zavjet - zaklinje se u napredak svoga grada Jure Šaban Stanić.