U prepunoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu osnovana je Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ (ZBGŠ) Varaždinske županije. Na skupu su, među ostalima, zapažene govore održali Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Karamarka i prvi čovjek županijskog HDZ-a, te general Miljenko Filipović, predsjednik ZBGŠ-a na nacionalnoj razini.

Povijesna uloga Gojka Šuška

General Filipović istaknuo je da su poginuli branitelji temeljni kamen bez kojeg ne bi bilo hrvatske države: 

- HDZ je stožerna stranka hrvatskog naroda i hrvatske zemlje. Ime Gojka Šuška nezaobilazno je u časnim i ponosnim povijesnim vremenima. Osim uloge dr. Franje Tuđmana, Šuškova je najvažnija kada je u pitanju stvaranje hrvatske države!

Dragi „kaj“ od Vukovara do Dubrovnika! 

Stričak, i sam dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik specijalnih policijskih postrojbi, naglasio je da je Zajednica utemeljena s ciljem da se čuje glas naših hrabrih ratnika:

- Zbog naših „Puma“, „Roda“, pripadnika 104. brigade HV-a i policijskih postrojbi, draga nam se riječ „kaj“ čula na svim položajima, u svi rovovima od Vukovara do Dubrovnika. Pod vodstvom HDZ-a Hrvatska je stvorena, obranjena i oslobođena, a sada nam slijede nove bitke - za gospodarski oporavak i zapošljavanje, za zemlju prosperiteta i dostojanstvenog života! Za bolju Hrvatsku!

Zaštita braniteljskih prava

Ivo Loborac, koordinator osnivanja Zajednice u Varaždinskoj županiji, najvio je da će se ZBGŠ najviše fokusirati na zaštitu zasluženih prava hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata, snažno pozicioniranje branitelja u stranačkim tijelima, njihovo uključivanje u gospodarski život i zdravstveno zbrinjavanje. 

Za prvog predsjednika novoosnovane organizacije izabran je Željko Dvekar, a za potpredsjednike Ivan Rukljič i Goran Mihalić. Skup su pozdravili i predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Varaždinske županije Krešimir Čop te predsjednica županijske organizacije Mladeži HDZ-a Viktorija Horg. Varaždinska županija peta je po redu u kojoj je osnovana Zajednica branitelja „Gojko Šušak“.