Glavni panelisti okruglog stola bili su Doris Pack,predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta i MladenVedriš, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U svojim izlaganjima predavači su se osvrnuli na nekaod strateških područja na kojima bi Hrvatska, uz dovoljan vlastiti angažman ipripremu, mogla bitno profitirati ulaskom u EU.

               U tom kontekstu, gđa Pack je istaknula korištenje strukturnih fondova Unije,ali i programa Unije, poglavito vezanih uz obrazovanje (Program cjeloživotnogučenja), u kojima Hrvatska već sudjeluje, ali u nedostatnom opsegu. Podcrtalaje važnost daljnjeg unaprjeđenja sustava strukovnog obrazovanja, čime bi sedugoročno osigurala zapošljivost mladih. U političkom kontekstu, članstvo u EUHrvatskoj daje mogućnost da, temeljem svoje specifične povijesti, koja u novijevrijeme obuhvaća prijelaz iz komunističkog u demokratsko društvo, proglašenjeneovisnosti, Domovinski rat, te pomirbu i stvaranje modernog društva, budeprimjer i poticaj ostalim državama regije.

               Dr. Vedriš je zaključio da položaj članice EU Hrvatskoj otvara prilikusudjelovanja na većem zajedničkom unutarnjem tržištu i racionalnijegupravljanja proračunskim novcem i javnim poduzećima.

               Konačno, vezano uz datum održavanja izbora za Europski parlament, gđa Pack jekonstatirala da ne razumije razlog zbog kojeg se isti ne održavaju zajedno slokalnim izborima. U tom bi se slučaju mogao očekivati povećani odziv birača,te bi se uštedjela proračunska sredstva koja bi se mogla uložiti, primjerice, uobrazovanje, zaključila je Pack.