ZA predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu Istrijani su dali 21.152 glasova odnosno 20,53 posto, što je znatno više nego u prvom - kada je dobila 14,23 posto. Po rezultatu među gradovima prednjače Novigrad (26,46 posto za predsjednicu), Poreč (24,77) i Pazin (23,87), a od općina Lanišće (43,85), Sveti Petar u Šumi (43,35), Funtana (40,30) i Karojba (32,09).

IDS zažmirio na Josipovićevo ukidanje Istre!

- Zadovoljni smo rezultatom! No moram se osvrnuti na paradoks da je IDS podržavao Josipovića iako je prvotnim planom „regionalizacije“ predviđao da Istra izgubi status županije i utopi se u „riječku regiju“. Treba podsjetiti da je Istra status županije dobila u vrijeme prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a upravo nam izabrana predsjednica i budući HDZ-ov premijer Karamarko jamče zadržavanje tog statusa i decentralizaciju. Za razliku od aktualne vlade koja provodi nasilnu centralizaciju unatoč tome što je IDS na nacionalnoj razini i dalje u koaliciji sa SDP-om. Još jedan IDS-ov paradoks - istaknuo je prvi čovjek naše stranke u Istri Ivan Bubić na konferenciji za novinare koju su zajedno održali županijski HDZ, HSS, HSLS i HSP „Dr. Ante Starčević“.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-glas-za-josipovica-glas-za-ukidan...

Pozitivne promjene i „zakapanje ratnih sjekira“

Prva predsjednica RH označava pozitivne promjene u političkom, gospodarskom i socijalnom životu hrvatskog društva - kazao je pak Zlatko Jurcola (HSP AS).

Predstavnik HSLS-a Tomislav Sošić zahvalio se biračima na potpori Kolindi Grabar-Kitarović te ponovio njezin poziv na zajedništvo. Željko Plavčić (HSS) pozvao je vodstvo IDS-a i župana Valtera Flegu da se "zakopaju ratne sjekire" i da se pokretanjem gospodarstva u Istri mladima omogući da ostanu u Hrvatskoj.