Budući da nas se u posljednje vrijeme sustavno vrijeđa i proziva zbog našega stava o neprimjerenosti uvođenja srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u službenu uporabu u gradu Vukovaru, smatramo neophodnim reagirati na izjavu predstavnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj o izbacivanju činjenica o Domovinskome ratu iz plana i programa nastave Povijesti za djecu srpske nacionalne manjine.

Takvo samovoljno postupanje nastavnika kao i predstavnika srpske zajednice smatramo skandaloznim, nedopuštenim i protuzakonitim. Još je skandalozniji izostanak bilo kakve reakcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta, kao i predsjednika Vlade. Ministar Jovanović je vrlo žustar i radikalan kada se treba boriti za zdravstveni odgoj, ali kada je riječ o hrvatskoj povijesti, slobodne intervencije jedne zajednice koja živi od svoje ugroženosti, ne smatra osobito važnima niti zabranjenima. Premijer Milanović je pak, svojom izjavom da se u Hrvatskoj dogodio građanski rat, i sam dao poticaj srpskoj zajednici za takve makinacije.   

Stanimirović i Crnogorac su dužnosnici hrvatske države, a otvoreno izjavljuju da ne priznaju hrvatsku povijest, te bez ikakve odluke, odobrenja, sankcija, prekrajaju istu tu povijest. Iz ovoga se slučaja može zaključiti da se srpska zajednica nije, niti će se ikada, pomiriti s postojanjem slobodne i samostalne Hrvatske, te da bez obzira na to što su ovdje rođeni, što ovdje žive, primaju plaće i ostale pogodnosti, nikada neće priznati mjerodavnost hrvatskih zakona na hrvatskom prostoru. Bilo bi zanimljivo čuti na koji način djeca srpske manjine spominju npr. Slobodana Miloševića, a na koji način Franju Tuđmana ili Blagu Zadru.

Želimo još jednom skrenuti pozornost javnosti na nejednake kriterije u hrvatskom društvu, prema kojima  jedna zajednica ovu državu koristi kao poligon za ostvarivanje prava koja ne bi imali ni u jednoj drugoj državi i vrlo su osjetljivi na vlastite nacionalne osjećaje, dok nacionalne osjećaje većinskoga naroda i stradalnika u Domovinskome ratu nadležne institucije ne uvažavaju. U Vukovaru je, kao i u cijelom hrvatskom društvu, na snazi teror manjine nad većinom. S takvom se situacijom nikada ne ćemo moći pomiriti.       

 Gradski odbor HDZ-a Vukovar