StatutGrada Vukovara koji je izglasan 2009. je u skladu s Ustavnim zakonom o pravimanacionalnih manjina i nedvojbeno je da iz njega ne proizlazi pravo upotrebedvojezičnih natpisa,što potkrepljuje i Naputak Ministarstva Uprave . Ne trebazanemariti članak 8. istoga zakona u kojemu piše da se odredbe Zakona morajutumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina ihrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti idijaloga među njima. Dakle potrebno je provođenje Zakona uskladiti s uvjetima isituacijom u konkretnom gradu ili području, a vidljivo je po događanjima uVukovaru da uvjeti za provođenje ovoga zakona nisu stvoreni.

Sramotan jei drzak zahtjev za uvođenje dvojezičnosti u gradu u kojemu 1991. upravopripadnici srpske nacionalne manjine uz pomoć braće iz Srbije, nisu poštovali nitemeljno ljudsko pravo – pravo na život Hrvata i branitelja, nego su svojimnaoružanjem, mržnjom i ćirilicom željeli zbrisati sve hrvatsko u Vukovaru.

Žalosnoje i jadno da Premijer i ministri, a njima uz skute i vukovarski gradonačelnik,u ovako ozbiljnom trenutku svoju nesposobnost skrivaju iza parole „to sunapravili oni prije nas!“.

Problemise rješavaju onda kada se pojave i očekujemo od Premijera da ga i riješi na tajnačin da ne povrijedi osjećaje hrvatskoga naroda jer će se u suprotnom brojHrvata do idućega popisa stanovništva još više urušiti! Ako Premijer to ne možeriješiti, neka pogleda u oči Vukovarcima, svima koji su Domovinski rat iznijelina svojim leđima, da bi njemu omogućili dobro plaćenu igru skrivača, priznanesposobnost i podnese ostavku.

Dostanam je pakiranja izgovora, jer zbog skorašnjih lokalnih i sljedećihparlamentarnih izbora, Premijer ne želi jasno i nedvosmisleno reći svojemišljenje, a naslućujemo da mu je svejedno hoće li u Vukovaru biti ćirilice ilineće. Čak nam se čini da bi zbog vlastite izborne koristi to rado proveo.

Ovakavstav GO HDZ ne znači da smo stranka netolerantnih i neosjetljivih ljudi,naprotiv, želimo da se konačno počne uvažavati i mišljenje hrvatskoga narodaumjesto podilaženje  raznim interesnimskupinama zbog mogućega utjecaja na ishod sljedećih izbora.