HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dao je intervju za današnji Večernji list. Među ostalim, Penava je govorio o svom prognaništvu i povratku u Vukovar, motivima za gradonačelničkom kandidaturom, Milanovićevom manipuliranju s dvojezičnim pločama te realizaciji svog programa zapošljavanja i gospodarskog oporavka Grada na Dunavu... 

Izdvajamo ključne naglaske:

O RATNOM PROGNANIŠTVU

Odrastali smo lijepo i bez nekih problema. No već 1990. godine manifestirala se velikosrpska Miloševićeva politika, nakon čega je uslijedila agresija na Hrvatsku. Sve to 1991. za mene je došlo nekako naglo. Preko noći ostao sam bez grada, bez prijatelja, djevojaka i svega drugoga.

O POVRATKU U VUKOVAR

Nikad nisam dvojio hoću li se vratiti u Vukovar. Jednostavno, želio sam i morao se vratiti. Prvih godina nakon moga povratka u Vukovar osjećala se ta neka pozitivna energija sa svih strana.  Grad se obnavljao, dizao iz pepela, počeo je opet napredovati. Nažalost, brzo je to sve stalo.

O GRADONAČELNIČKOJ KANDIDATURI

Stranka me ponovno predložila i podržala, a u cijelu priču još sam jednom ušao radi viših ciljeva. Međutim, ove godine imao sam osjećaj da će biti dobro, što se na kraju i pokazalo točnim. Nakon pobjede laknulo mi je. I prije sam tvrdio, a tvrdim to i sada kada sam pobijedio, da mi, građani Vukovara, ne zaslužujemo da nas vodi osoba poput Željka Sabe, zbog svih afera koje se uz njega vežu.

O DVOJEZIČNIM PLOČAMA

HDZ-ovo, ali i moje osobno stajalište o ćirilici u Vukovaru posve je jasno: dvojezične ploče uvedene su protuzakonito kako bi  Milanovićeva vlada skrenula pozornost s vlastitih neuspjeha. Umjesto da su se zalagali za dijalog i smirivanje međunacionalnih strasti, oni su ih namjerno u dnevno-političke svrhe rasplamsavali. Bilo bi im bolje da su otvarali radna mjesta. Vukovar treba biti mjesto posebnog pijeteta. Pri tome poručujem da sam uvijek spreman na razgovor sa sugrađanima srpske nacionalnosti i da ćemo kroz dijalog ostvariti maksimalni stupanj suglasja. Uvjeren sam da velika većina Vukovaraca bez obzira na nacionalnost, ne želi biti Milanovićeva „moneta za potkusurivanje“.

O GOSPODARSKOM OPORAVKU VUKOVARA

Naravno da bih, ako treba, razgovarao i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Imamo dosta problema, ali moramo razgovarati. Želim i da djeca idu zajedno u školu, ali svjestan sam i zakonskih odredbi i mogućnosti izbora roditelja. Uostalom, ako neko pravo vrijedi za Talijane, Mađare..., onda vrijedi i za Srbe. Želim biti gradonačelnik svih građana bez obzira na vjeru i naciju. Umjesto nametnutim problemom ploča, svi zajedno se moramo fokusirati na otvaranje radnih mjesta i gospodarski oporavak Vukovara i siguran sam da će se brzo osjetiti rezultati našeg rada. 

Cijeli intervju Ivana Penave možete pogledati OVDJE

PrivitakVeličina
intervju_ivana_penave_u_vecernjem_listu.pdf684.88 KB