Dubrovačko-neretvanska županija. Saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić te predsjednik dubrovačkog (gradskog) HDZ-a Mato Franković održali su jučer konferenciju za medije povodom još jednog sramotnog ispada Milanovićeve vlade. U Strategiji Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture Pelješki most - jedan od najvažnijih strateških nacionalnih projekata kojim bi se osigurao ne samo teritorijalni kontinuitet RH, nego i EU - gotovo da se i ne spominje! 

''Zaboravljanje'' nacionalnih interesa

Branko Bačić je, stoga, komentirao najnoviju blamažu SDP-ove vlade podsjetivši na njihovo uporno izbjegavanje projekta gradnje Pelješkog mosta i propale pokušaje pronalaženja alternativnog rješenja. 

- U Strategiji se ne nalazi ni autocesta od Ploča do Dubrovnika! A Pelješki most spominje se tek u naznakama. Moramo podsjetiti da je Kukuriku koalicija na početku bila protiv mosta, zatim je tražila alternativna rješenja u kopanju tunela, uvođenju trajekta i izgradnji koridora kroz BiH, a potom su sve dali na odlučivanje Europskoj komisiji. Ona je pak Pelješki most ocijenila kao najbolje rješenje, no u predloženoj Strategiji on se gotovo i ne spominje.

A na mjestu gdje se spominje pak stoji naznaka da je potrebna gospodarska studija, stoga je Bačić uzvratio pitanjem: 

- Zašto gospodarska studija nije uvjet i za 29 konkretnih infrastrukturnih projekata koji se navode u Strategiji, poput spojnog pravca Žuta Lokva - Križišće?!

SDP-ovo 'NE' izgradnji Pelješkog mosta

Vladinom opstruiranju hrvatskih nacionalnih interesa te kontriranju odlukama najviših tijela Europske unije ne nazire se kraj. SDP još uvijek po svaku cijenu pokušava pronaći put do alternativnih rješenja i izbjeći gradnju Pelješkog mosta. Uz jedva navedeni most u Strategiji stoji još jedna naznaka da je potrebno razmotriti i druga moguća rješenja. Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić s nevjericom je upitao:

- Zbog čega se spominju 'druga rješenja' ako je Europska komisija most ocijenila najboljim rješenjem?!

Te najavio:

- Dubrovačko-neretvanska županija već sutra će resornom ministarstvu poslati primjedbe na predloženu Strategiju sa zahtjevom da se u nju uvrste konkretni projekti: Pelješki most, autocesta Ploče - Dubrovnik te brza cesta između Dubrovnika i Zračne luke u Čilipima.