(PHOTO) U trajno sjećanje na posjet dr. Franje Tuđmana Petrinji 25. kolovoza 1991. godine, na početku velikosrpske agresije, u tom je gradu na Banovini, upravo na trgu koje nosi njegovo ime, svečano otkrivena spomen-ploča s likom prvoga hrvatskog predsjednika - utemeljitelja HDZ-a i suvremene hrvatske države.

- Dr. Franjo Tuđman simbol je domoljubne politike. Svjesni njegovih neizmjernih zasluga za uspostavu suvremene Hrvatske, za obranu i oslobođenje Lijepe Naše, sačuvajmo ta postignuća, čuvajmo Hrvatsku kao modernu zemlju u kojoj će mladima biti osigurana budućnost! - istaknuo je ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved na svečanosti otkrivanja spomen-ploče.

Veliki čovjek!

Sisačko-moslavački župan i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivo Žinić naglasio je da je Franjo Tuđman bio veliki čovjek:

- I tome se nema više što dodati! Stoga, svaki bi grad u Hrvatskoj morao imati spomenik našega prvog predsjednika! Izražavam zadovoljstvo najavom da će i Zagreb, na inicijativu HDZ-a, dobiti spomenik dr. Franje Tuđmana!

DRŽAVNIČKI POTEZ & ČIN ODVAŽNOSTI

Upravo je tog jutra 25. kolovoza 1991. petrinjska policijska postaja bila napadnuta iz obližnje vojarne tzv. JNA. Unatoč savjetima da ne dolazi iz sigurnosnih razloga, jer je prijetio napad i iz susjednih srpskih sela, predsjednik Tuđman je u pratnji ministra obrane Gojka Šuška obišao postaju te se potom uputio u opkoljeni Pecki i Cepeliš, gdje se našao s hrvatskim braniteljima. Nakon petrinjskog područja, otišao je čak i u Hrvatsku Kostajnicu.

- Taj je državnički potez bio bitan za borbeni moral. Dr. Tuđman je svojom odvažnošću pružio snažnu potporu stanovnicima i hrvatskim braniteljima ovog kraja - rekao je general Tomo Medved.

Da se nikad ne zaboravi!

Tijekom velikosrpske agresije i okupacije čak je 598 Petrinjaca i Petrinjki, što civila, što hrvatskih branitelja, položilo život na oltar Domovine. Da se nikad ne zaboravi!