Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Osijek istaknuo je kako otvaranje spomenika dr. Franji Tuđmanu nije ništa novo iz režije i kuhinje HDSSB-a, kako je upravo ovo jeftina politička avantura kojom HDSSB plakatima poziva građane na otvaranje u njihovoj organizaciji, a nisu istaknuli kako je upravo HDSSB bio glavni zagovornik detuđmanizacije koju su krađom glasova za Sanadera pokušali izvršiti, kazao je Kramarić.

Otvaranje spomenika dr. Franji Tuđamanu je jeftini demagoški način u svrhu skupljanja političkih bodova, sve u predizborne svrhe, a jasno je da se spomenik plaća novcem napaćenog naroda s područja Osječko-baranjske županije, istaknuo je Kramarić.

Kandidat za župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović prije svega osvrnuo se na napise Glasa Slavonije o tome kako se HDZ i HDSSB približavaju što je velika laž i neistina. HDZ nema interesa pregovarati s HDSSB-om niti će ikada biti ostvarena bilo kakva koalicija s njima jer je njima jedino u interesu ostati na vlasti, napomenuo je Ivanović.

Istaknuo je kako HDZ štuje lik i djelo dr. Franje Tuđmana, a HDSSB je izdao Tuđmanovo načelo kada su osnovali regionalnu stanku. Naveo je i citat od 05. listopada 1991. iz Odluke o raspuštanju tada Općinskog odbora HDZ-a Osijek u kojem stoji: „Sve su posljedice neboljševičkog i diktatorskog ustrojstva Vlasti u Republici Hrvatskoj, koja se isključivo nalazi u rukama jednog čovjeka, grupe poltrona i udvorica oko njega, što s demokracijom i programom HDZ nema, ama baš, nikakve veze.“ Što jasno ukazuje kako je dr. Franjo Tuđman za njih neboljševišac i diktator, a javnosti prikazuju kako je upravo HDSSB štovatelj dr. Franje Tuđmana što je licemjerje kako nije zabilježeno na ovim prostorima, a sve u svrhu skupljanja jeftinih političkih bodova jer se jasno vidi kako HDSSB gubi grad Osijek i županiju Osječko-baranjsku, kazao je Ivanović.

Predsjednik Savjeta za branitelje Hrvatske demokratske zajednice Osječko-baranjske županije i kandidat za zamjenika župana Osječko-baranjske županije gospodin Mladen Mikolčević kazao je kako ne može vjerovati da se na ovako brutalan način podcjenjuju građani grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te kako navedeno otvaranje spomenika neumoljivo liči na Dan grada, kada je HDSSB proglasio dvojicu generala počasnim građanima, a njihova nedobronamjerna radnja je i tada shvaćena budući da jedan od dvojice generala nije nazočio Danu  grada, istaknuo je Mikolčević.