Uoči blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, 14. kolovoza, izaslanstvo HDZ-a - predvođeno članom nacionalnog Predsjedništva i predsjednikom Odbora za branitelje brigadirom Željkom Dilberom - pohodilo je marijansko svetište Gospe od Kondžila u Komušini (Teslić, BiH), u kojem je - među gotovo 20.000 vjernika - pribivalo misi bdijenja koju je predvodio vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. 

Izaslanstvo je potom položilo vijenac i zapalilo svijeće u Spomen-parku (u izgradnji) u čast palim hrvatskim braniteljima Komušine-Teslića. Njih 52-ojica poginula su braneći svoje domove pred srpskim agresorom, a 220 su ranjena. Unatoč herojskom otporu, branitelji su se morali povući pred znatno brojnijim neprijateljskim snagama. Prognano je oko 12.000 tisuća Hrvata iz teslićkog kraja, raseljeno diljem svijeta. 

Gospa kondžilska

Župnik vlč. Ante Meštrović, predosjećajući zlo koje će se sručiti na hrvatski narod, iznio je u svibnju 1992. Gospinu sliku, koja je tada pohranjena u Splitsko-makarskoj biskupiji. Čuvana je potom na više raznih mjesta, da bi napokon u kolovozu 1999. bila vraćena u Komušinu. 

Gdje god se nalazila, Gospa kondžilska okupljala je svoje Komušance, ulijevajući im vjeru u bolje sutra te povratak na stoljetna ognjišta. Danas je u Župi Komušini marijansko svetište Vrhbosanske nadbiskupije, u koji za vrijeme Velike Gospe hodočašće desetine tisuća vjernika, ali i brojni nekatolici, kako bi se utjecali Gospi kondžilskoj u potrazi za nadom i utjehom.

U izaslanstvu naš stranke, osim brigadira Željka Dilbera, bili su i potpredsjednici HDZ-ova Odbora za Hrvate u BiH Mijo Crnoja i Ivan Rašić, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović te zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini Zoran Piličić.