Čelnici triju županijskih odbora naše stranke (varaždinskog, krapinsko-zagorskog i koprivničko-križevačkog) održali su zajedničku presicu o najavljenom ukidanju čak 146 željezničkih linija na njihovom području. Istaknuli su da su apsolutno protiv takvih naprasnih i štetnih odluka ministra Hajdaša Dončića, koji njima, usput rečeno, ugrožava i svoj rodni kraj - Hrvatsko zagorje. Ukidanje linija udar je na socijalno najugroženije slojeve stanovništva, stoga je takva odluka za HDZ jednostavno neprihvatljiva!

'Ne' ministru prometa Hajdašu Dončiću i Milanovićevoj diletantskoj, a socijalno bešćutnoj vladi! 'Ne' ukidanju željezničkih linija!  - jednodušna je to poruka sa zajedničke presice, održane u Varaždinu, predsjednika triju županijskih organizacija HDZ-a (varaždinske, krapinsko-zagorske i koprivničko-križevačke).

Hrvatska je javnost - nažalost! - već navikla na naprasne i štetne odluke SDP-ove vlade. Najnovija dolazi iz „radionice“ Hajdaša Dončića koji se, poput svih ostalih iz Banskih dvora, svesrdno bacio na „racionalizaciju“. A to u praksi znači ukidanje čak 146 željezničkih linija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj: Varaždin ostaje bez njih 43, Koprivnica 40, Krapina 33, Čakovec 18 i Bjelovar 18! Čini se da je Linić dobio konkurenciju u „mjerama štednje“... HDZ neprestano upozorava na takve SDP-ove protusocijalne odluke - kako na regionalnoj razini, tako i u Europskom parlamentu.

http://hdz.hr/vijest/lokalne/protiv-ukidanja-zeljeznickih-linija-u-slavoniji

http://www.hdz.hr/vijest/eu/ne-ukidanju-zeljeznica

Odrekao se Zagorja

Žarko Tušek (Krapinsko-zagorska županija) istaknuo je da je ovakva odluka udar na siromašne: 

- Hajdaš Dončić se pravi kao da sve zna, a iza njega nema kvalitetnih projekata, što pokazuje i ovaj prijedlog o ukidanju linija za koji ignorantski kaže da ga se ne tiče! Tužan sam što moram tako govoriti o ministru koji dolazi iz našega Hrvatskog zagorja, iz kajkavskog dijela Hrvatske. SDP-ova bezdušna vlada uopće ne mari što se željeznicom voze socijalno najugroženiji!

3B: bahat, bešćutan, bezidejan

Hajdaš Dončić je nakon objave te žalosne vijesti bahato, u stilu svoga partijskog predsjednika Milanovića, komentirao „da ne zna i da ga ne zanima koliko se vlakova ukida“. Odgovorio mu je Anđelko Stričak (Varaždinska županija):

- Kao ministra koji dolazi iz ovog područja moralo bi ga zanimati koje se linije ukidaju. A i željeznički je promet u njegovom resoru! Tko je tu lud!? HŽ dobiva iz državnog proračuna subvencije i upravo stoga takve linije trebaju opstati kako bi se održala kakva-takva kvaliteta života stanovnika u ruralnim područjima. I po ovom pitanju SDP je potpuno nesnalažljiv jer je najlakše ukinuti postojeće linije i ljudima podijeliti otkaze!

Jovanovićevska farsa 

Darko Sobota (Koprivničko-križevačka županija) naglasio je, poput svojih stranačkih kolega, nužnost skrbi za najosjetljivije društvene skupine:

- Ukidanje 16 linija subotom u našoj županiji, a blagdanom i nedjeljom 24, teško pada manjim mjestima, a posebno je to veliki problem za srednjoškolce i studente koji putuju na fakultete. Obećanje ministra znanosti, obrazovanja i sporta da će im subvencionirati 50 posto cijene prijevoza tako postaje najobičnija farsa jer više jednostavno neće biti linija kojima su putovali! Teret podmirenja troškova past će na roditelje i jedinice lokalne samouprave. 

Uostalom, javni je prijevoz u Europi svugdje subvencioniran premda nigdje nije profitabilan. A njegova zadaća i nije da bude profitabilan, jer je on krvožilni sustav svake države, kojim se koriste učenici, studenti, radnici...