Osječko-baranjski HDZ održao je konferenciju za novinare na temu katastrofalne demografske slike u županiji te izrazio ogorčenje zbog izumiranja Hrvatske - no čemu bešćutna SDP-ova vlada i ne pridaje neku osobitu pozornost. Štoviše, Milanovićev i Mrsićev Zakon o radu iz kolovoza prošle godine ionako teško stanje samo je dodatno pogoršalo. 

Najgore statistike od samostalnosti! 

Predsjednik županijskog HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Ivan Anušić iznio je zabrinjavajuće podatke Državnog zavoda za statistiku za 2013. prema kojima i Osječko-baranjska županija bilježi negativan prirodni prirast. U samo pet godina broj rođene djece u Hrvatskoj pao je za više od deset posto: 

- Trebat ćemo sve manje učitelja i nastavnika, a morat će se zatvoriti mnoge škole u slabije naseljenim krajevima. Veliki je problem i starenje stanovništva: povećava se broj umirovljenika u odnosu na broj zaposlenih, što dodatno opterećuje cijeli sustav.

ZOR-om protiv trudnica

Predsjednik Povjerenstva za obitelj i mladež osječko-baranjskog HDZ-a Mladen Pejić naglasio je da je novi udarac natalitetu zadala Milanovićeva vlada novim Zakonom o radu koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine. Njim su bitno umanjena prava radnika - posebice žena:

- Novim ZOR-om osnažena je nesigurnost radnih mjesta, olakšano davanje otkaza trudnicama, a izbrisana je zabrana noćnog rada za trudnice i majke s djecom do godine starosti. Skandalozno! Žene, radnice su degradirane! 

Demografski slom!

Pejić je zaključio da kada svemu tome pridodamo egzodus mladih - dolazimo do katastrofalne demografske slike:

- Prema podacima njemačke vlade, u toj je zemlji samo 2013. radnu dozvolu dobilo više od 25 tisuća Hrvata! A koliko ih se tek uselilo! Hrvatska je ušla u demografski slom - svi demografski pokazatelji su negativni!