Nakon Vladine populističke i antisocijalne izmjene Zakona o porezu na dohodak (tzv. porezne mini-reforme), SDP-ova je većina ovoga tjedna u Saboru izglasala još jednu lošu i nepromišljenu izmjenu zakona, čiju će cijenu (opet) platiti građani - i to oni s najmanjim prihodima! Predsjednik Udruge gradova Željko Turk stoga je odlučno najavio da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Mini reforma - mega katastrofa

SDP-ova je vlada, naime, svojom tzv. poreznom mini-reformom osigurala veća sredstva samo onima koji ionako imaju najviša primanja, a sve preko leđa jedinica lokalne samouprave (JLS-a) koje će izgubiti 1,8 milijardi kuna - novac namijenjen za osnovne potrebe u školstvu, zdravstvu i socijali!

Ovotjednom izmjenom Zakona o financiranju JLS-a, Milanovićeva vlada pokušava kompenzacijskim mjerama nadomjestiti „oteta“ sredstva, ali rezultat će biti katastrofalan. Te će mjere iznositi od 400 do 800 milijuna kuna. Ni u najboljem slučaju, dakle, lokalnoj razini neće vratiti niti polovicu oduzetih sredstava!

Vlada krši i europska i vlastita pravila

Udruga gradova bi već sljedeći tjedan trebala poslati Zakon Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Pozvat će se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja propisuje da se gradove, općine i županije mora pitati za mišljenje o tome kako će im se dodjeljivati izvori financiranja. Čak i Poslovnik Vlade RH propisuje potrebu konzultacija s lokalnom samoupravom vezano za takva pitanja. 

Nesrazmjer prihoda i ovlasti

Predsjednik Udruge gradova Turk je još ustvrdio:

- Prema Ustavu RH jedinice lokalne samouprave moraju svojim prihodima otprilike odgovarati ovlastima koje one imaju. To sada nije slučaj i u Udruzi gradova smatramo da je to osnova za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Još dva zakona na ocjenu ustavnosti

Zajednica županija također će dva zakona poslati na ocjenu ustavnosti - Zakon o gradnji i Zakon o prostornom uređenju. Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk ustvrdio je da je država tim zakonima zanemarila obvezu plaćanja službenika koje su preuzele županije i gradovi za potrebe poslova gradnje i prostornog uređenja.

- Ti su službenici nekada bili pod državnom upravom, da bi ih potom preuzele županije i veći gradovi. No država se obvezala financirati njihove plaće. Oni su sada pali pod naš trošak.

Stoga će zahtijevati da država refundira iznos za plaće tih službenika u ovoj godini, od kada su zakoni na snazi.

KARLOVAC GUBI 22 MILIJUNA KUNA

Gradovi i općine najbolnije će osjetiti štetne izmjene zakona. Budući da će JLS-i izgubiti značajna sredstva iz svojih proračuna, gradovi će morati poskupljivati usluge, povećati prireze i razne naknade. Zbog SDP-ove „reforme“, Karlovac će ostati  bez prijeko potrebnih 22 milijuna kuna. Karlovački gradonačelnik Damir Jelić komentirao je da su izmjene Zakona o porezu na dohodak - propali slučaj.

- Najveću cijenu platit će građani. Veći prirez, porast komunalne naknade… A sva ta nova opterećenja najviše će osjetiti oni koji nisu imućni, a najmanje oni koji jesu.