Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u istarskoj županijskoj skupštini Marino Roce, naš vijećnik Ivica Butorac i tajnica županijskog HDZ-a Željka Hrlić održali su u Pazinu konferenciju za novinare u povodu ukidanja sufinanciranja javnog prijevoza srednjoškolcima. 

Razlog? Županijska je vlast potrošila novac koji je u proračunu bio predviđen za tu stavku! Ovakva nagla odluka - bez ikakvih konzultacija i bez ikakve namjere da se pokuša pronaći rješenje - ukazuje na IDS-ovu apsolutnu nebrigu, nemar i bahatost! 

Donosimo glavne naglaske s konferencije

ROCE: Djeca i njihovo obrazovanje nebitni IDS-u!

Gradovi i općine financirale su 25 posto cijene karata, a sada Županija donosi odluku da od rujna do prosinca neće sufinancirati razliku jer je proračunski novac potrošen! Time je IDS-ova vlast dokazala da njoj nisu bitna djeca i njihovo obrazovanje, ali ni roditelji - porezni obveznici koji pune proračun. Uostalom, početkom školske godine pozivali smo da Istarska županija sufinancira nabavku udžbenika, ali IDS-ova se većina nije odazvala. Puna su im usta „ravnomjernog razvoja“ i Istre i Hrvatske, a u ovom slučaju kažnjavaju one obitelji koje žive daleko od školskih centara. Nedopustiva je „ekspresna“ odluka o ukidanju financiranja - i to iz razloga jer je IDS potrošio predviđeni novac u proračunu!  

HRLIĆ: Samovolja župana Flege!

Vijećnici su se trebali sastati kako bi se potrebni novac pokušao pronaći - ionako su oni donijeli proračun koji je sada župan Flego svojevoljno poništio! Nekorektno je da Županija nezadovoljstvo zbog loših poteza svoje vlade prebija preko leđa roditelja! Ovo je i primjer posvemašnje netransparentnosti - prijevoz obavljaju javne tvrtke koje sklapaju ugovore bez natječaja. Treba iskoristiti potencijale manjih lokalnih prijevoznika. U proračunu Istarske županije ima prostora za sufinanciranje prijevoza učenika ako se rebalansom smanji financiranje raznih manifestacija, reprezentacija ili ureda u New Yorku. Ova je odluka krajnje nerazumna!

BUTORAC: IDS-u su javni natječaji nepoznanica!

Ako je IDS nezadovoljan radom i potezima svoje vlade, onda neka to kažu javno, a ne da po tko zna koji put pokušavaju sjediti na dvije stolice. Ova hibridna situacija u županiji nije nova, IDS je još jedanput iskazao svoju staru boljku - nesklonost transparentnosti i javnoj nabavi. U Istri prijevoz učenika obavljaju javni linijski prijevoznici, koji sklapaju ugovore bez natječaja.