Strateški problemi i izrazito negativni socijalni pokazatelji - naziv je to konferencije za medije koju je u povodu skorašnjega donošenja proračuna Krapinsko-zagorske županije (KZŽ) u Krapini održao Žarko Tušek, predsjednik županijskog HDZ-a. 

Porazne brojke za perspektivnu županiju

Tušek je na početku svog izlaganja analizirao poraznu činjenicu o galopirajućem rastu broja nezaposlenih u županiji, njih oko 7.500 - od čega 50 posto sačinjavaju mladi do 34 godine. Također je istaknuo da se iz mjeseca u mjesec obrnuto proporcionalno smanjuje broj zaposlenih: 

- S ovakvom SDP-ovom vlašću, i ne čudi podatak da je u nepune tri godine KZŽ napustilo 2.500 ljudi, što u prosjeku čini stanovništvo jedne zagorske općine. BDP po stanovniku u našoj županiji tek je na 39% hrvatskog prosjeka, odnosno tek na 17. mjestu u državi! Najveći problemi detektirani su na području gospodarstva i investicija. U razdoblju od 2012. do 2013. samo je 25 posto poduzetnika investiralo u dugotrajnu imovinu, a od ukupnog broja investicija samo 2,7 posto otpada na poduzetnike. Posao županije nije bespomoćno promatranje negativnih procesa, nego stvaranje pozitivne investicijske klime!

Zagorje zaslužuje bolje!

Oštro, ali argumentirano kritizirajući bezidejnu i inertnu županijsku vlast, Tušek je istaknuo da KZŽ ima najveći pad ukupnih investicija u Hrvatskoj. U zadnjih je godinu dana ugašeno više od 100 OPG-ova, a u tri godine čak 400 obrta! 

- Svi podaci svjedoče da aktualna županijska vlast, kao i državna, živi u nekome svome paralelnom svijetu, bez osjećaja za realni život naših ljudi! - dodao je predsjednik zagorskog HDZ-a koji je konferenciju zaključio kazavši da se od aktualnoga SDP-ova župana očekuju jasni programi i mjere koje će zaustaviti negativne trendove te konkretne smjernice na koji način intervenirati u promociji KZŽ-a kao poželjne investicijske sredine. 

No s obzirom na kroničnu nesposobnost SDP-a, teško da će krapinsko-zagorski župan išta od toga ispuniti. Zagorje čekaju bolji dani tek nakon što HDZ ponovno preuzme odgovornost za vođenje toga prelijepoga hrvatskog kraja.