„Klizišta u Krapinsko-zagorskoj županiji te smjernice donošenja općinskih i gradskih proračuna“ - naslov je to konferencije za medije koju je u Krapini održao županijski HDZ. Predstavnicima medija obratili su se načelnik Općine Konjščina Mirko Krznar te krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. 

Naglasili su da je županijska vlast, predvođena županom Željkom Kolarom (SDP), po pitanju proračuna općina i gradova netransparentna, a da je što se tiče klizišta - jednog od najvećih zagorskih problema - potpuno zakazala. 

GREGUROVIĆ: Udar na jedinice lokalne samouprave!

Izmjene Zakona o porezu na dohodak stvaraju problem za problemom jedinicama lokalne samouprave. Gradonačelnik Krapine naglasio je da je nemoguće formirati proračun za sljedeću  godinu zbog niza nepoznanica:  

- Osim onoga što čitamo i saznajemo iz medija, ne postoje nikakve točne projekcije. Ne znamo kakve su Vladine „kompenzacijske mjere“ nakon što nam je otela dio prihoda. Ne znamo što će se događati ni za koliko će proračuni lokalnih jedinica morati biti manji. Naravno da smo za to da se pomogne našim sugrađanima i da se rastereti naše gospodarstvo, međutim, ovdje se napadaju isključivo prihodi jedinica lokalne samouprave. Jedino što se može sa sigurnošću planirati jest da ćemo u sljedećoj godini morati imati rebalans proračuna. 

KRZNAR: Županijska vlast ne želi pomoći!

Načelnik Općine Konjščina osvrnuo se pak na brojna klizišta na području županije. A obećana je pomoć županijske vlasti na čelu sa županom Kolarom - izostala! 

- U više smo navrata postavljali pitanja županu i njegovim suradnicima o pomoći oko sanacije klizišta, a odgovor je uvijek bio isti - da će se sredstva osigurati preko državnog proračuna i iz izvornih sredstava županije. Naravno, nije se ostvarilo nijedno od tih obećanja, kao ni ono da će projekti sanacije klizišta imati prednost kod prijavljivanja na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Gradovi i općine prepušteni su sami sebi.