Prvi čovjek dubrovačkog HDZ-a Mato Franković u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju objašnjava razloge zašto ne podržava nerealni i prenapuhani proračun gradonačelnika Vlahušića. Razgovor prenosimo u cijelosti.

Koji su konkretno razlozi zbog kojih niste podržali proračun, s obzirom na to da to nismo imali prilike čuti na Gradskom vijeću, a Niko Bulić i Mario Obuljen mogli su to obrazložiti? 

Proračun za 2015. nije realan i u svojem većem dijelu nije ostvariv, i ako bi se donio ovakav, ubrzo bi slijedio i njegov rebalans, već za Svetoga Vlaha. U proračunu nisu realno prikazani prihodi jer su prenapuhani. Veći je za sedam i po milijuna kuna u odnosu na rebalans proračuna, kad znamo da se novim zakonskim proračunima poreza na dohodak i načina financiranja lokalne samouprave taj osnovni prihod gradovima znatno smanjuje, a smanjuju se i druge pomoći centralne države. Nije realno tvrditi da će prihodi i dalje rasti u ovakvim okolnostima. Svjedoci smo što se događalo s planiranim prihodima u 2014. godini. Ako se planiraju neostvarivi prihodi, onda nam je jasno da stavka rashodi ne drži vodu. 

Mislite na žičaru? 

Nabrojit ću. Prije svega, planirani prihod od poreza i prireza na dohodak. Isti je umanjen na novogodišnji za samo 10 milijuna kuna, sa 110 na 100 milijuna kuna. A prema našim procjenama i javnim istupima gradonačelnika, jasno je da će proračun na toj stavci biti umanjen za 37 milijuna kuna. Onda je jasno kako se planira proračun, a sve to radi kako bi prikazao veliki proračun po glavi stanovnika. Dalje, prihod od žičare planiran je šest milijuna kuna, iako je on vrlo upitan, a spominje se posljednje dvije godine i nikada se do sada nije ostvario. 

Ministarstvo je reklo da Lukšići moraju podnijeti zahtjev. 

Jest, ali procedura treba vremena i nerealno je očekivati šest milijuna kuna, odnosno 30 posto, a do nekidan je govorio o 24 posto. Mi smatramo da koncesionar mora poštovati zakonske propise, ali Grad Dubrovnik i nakon potpisivanja ugovora mora realno planirati svoje prihode. Lako je onda rebalansirati proračun i dignuti prihode na više. 

Premda se može i obrnuto? 

Moguće je, naravno, vidimo u ovom proračunu za 2014., pa sad nedostaje 55 milijuna kuna. Sad moramo objašnjavati svim silnim korisnicima proračuna zašto novca nema. Naravno da gradonačelnik neće reći da je on kriv, njemu je uvijek netko drugi kriv, a obmanuo je vijećnike 2014., a sada ih više ne želi obmanuti, nego ucijeniti. To je, izgleda, jedini način da se usvoji, a ucjena je ta da će grad biti blokiran, da će nestati život u Gradu, tko zna hoće li biti Božića, Nove godine i Svetoga Vlaha, sve zato što je njegova pozicija gradonačelnika nesigurna. Konstanta je njegova da je on Grad. Grad, to sam ja, i to je jasno rekao u svojoj izjavi na Gradskom vijeću. Zamislite tu izjavu čovjeka koji je opijen samo sobom. 

Neki će projekti ipak biti na čekanju ako padne proračun, kao subvencije za podstanare i vježbenike. 

Subvencije za podstanare, vježbenike, svi će ti projekti biti realizirani u prošlogodišnjim iznosima. Bit će manji za onaj iznos poreza i prireza, ali subvencije građanima, sve će to ostati, povjerenik ima te ovlasti. Nije zakon napisao da s gradonačelnikom staje život u gradovima. Imamo primjer Italije, koliko se puta dogodila kriza vlasti, pa i dalje funkcionira normalno i nitko nikome ne prijeti. Što bi sad trebalo, ako se gradonačelnika osudi 16. prosinca, da svi mi prestanemo živjeti? Koje je to projekte gradonačelnik pokrenuo i doveo do kraja u posljednjih pet godina? Cijeli grad je mikroasfaltirao, i doslovce je tako bilo, jer danas da ga ideš mikroskopom tražiti, nećeš ga naći. Zato što je ispario asfalt i nitko za to ne odgovara. Pet milijuna kuna. 

Hoćemo li pričati o Ilijinoj glavici? Svi smo hvalili taj projekt, prvi ja, ali nakon godinu i pol dana vidimo što se događa, utonula je cesta na deset mjesta. Je li to uspješan gradonačelnik? Koje on to projekte vuče? Rebalansom proračuna predviđeno je 10 milijuna kuna za spojnu cestu Mosta dr. Franja Tuđmana i Osojnik, a na idućoj stavci proračun za 2015. godinu, nosi nula kuna. Pa gdje je tu vjerodostojnost Grada? 

Jeste li navode provjerili kod šefa financija Nika Pavlovića? 

Naravno da smo provjerili, i javno smo isticali nelogičnosti koje nosi proračun. Ali što reći o službama Grada koje pogriješe u 55 milijuna kuna? Može se pogriješiti u milijun, ali tko to može pogriješiti u 55 milijuna, proračun cijele jedne Župe dubrovačke.

Hoćete li biti kandidat za gradonačelnika? 

O tome još nismo razgovarali. U HDZ-u su brojne osobe sposobne preuzeti takvu dužnost, ali u ovom trenutku, kao predsjednik Gradskog odbora, logično se nameće da sam ja taj koji najviše istupa javno. Kad dođe vrijeme za to, ponudit ćemo najboljeg kandidata.