U svomizlaganju Bačić je ustvrdio da, osim što predviđa otuđenje javnog dobra inacionalnog bogatstva, predloženi zakon degradira i urbanizam jer kod krupnihulaganja ne predviđa obvezu donošenja UPU-a i DPU-a kao jakog oružja građana uodlučivanju. Tim zakonom Vlada bi otvarala investicije bez javnosti, dokistodobno na jugu zatvara ili je već zatvorila projekt Pelješkog mosta,odustala od brze ceste prema Zračnoj luci i zaustavila gradnju autoceste kodPloča.

Nadalje,istaknuo je kako Vlada na ovaj način otvara prostor za političku korupciju, teomogućuje investicije suprotne interesu lokalnog stanovništva i na taj način,zapravo, Vlada pokazuje da nema ni znanja ni hrabrosti uhvatiti se u koštac sazakonskim barijerama koje priječe brzinu u poticanju investicija.

Svojeizlaganje Bačić je zaključio naglasivši kako HDZ snažno podupire izraduzakonodavnog okvira kojim bi se ubrzale i povećale investicije hrvatskihgrađana i hrvatskog gospodarstva, ili stranih ulagača, no ne slažemo seprijedlogom Zakona o strateškim investicijskim projektima.

Župan NikolaDobroslavić kritički se osvrnuo na forsiranje donošenja Zakona po kratkompostupku koji su na štetu demokracije i demokratizacije. Smatra da se ovdjeradi o nemoći koja se prikriva ovim zakonom koji ima brojne opasnosti.

Antun Kisićje ukazao na zakonski rizik od ukidanja statusa kulturnog i pomorskog dobra ukorist krupnih investitora. Također je izrazio zabrinutost mogućnošću davanjaizvorišta Omble i ostalih vrela u koncesiju, što bi, kako kaže, takođeromogućio Zakon o strateškim investicijama.