Na današnji datum, prije točno 21 godinu, u ranim jutarnjim satima započela je jedna od najslavnijih bitaka Domovinskog rata - Vojno-redarstvena operacija Bljesak. U munjevitoj, izvrsno isplaniranoj operaciji sinkronizirano su na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja nastupile kombinirane snage Hrvatske vojske i policije. Tenkovi dovezeni željeznicom odmah su krenuli u prodor prema neprijateljskim položajima, a prvi su put korišteni masovniji udari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Život za Hrvatsku

Snage Hrvatske vojska i policije za manje od 32 sata oslobodile su 500 četvornih kilometara privremeno okupiranog hrvatskog državnog teritorija. U potpunosti je postignut efekt iznenađenja - neprijateljske srpske snage bile su razbijene po svim crtama bojišnice. Doživjele su pravo rasulo.

Život na Oltar domovine položila su 42 branitelja, a 162 su ranjena. Ukupno je u Vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo 7.200 branitelja - iz četiri profesionalne brigade HV-a, Specijalne policije RH te niza pričuvnih i domobranskih postrojbi.

Pobjeda i ponos

Osim oslobađanja teritorija, uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnom dijelu Slavonije. Dijelovi neprijateljskih snaga koji nisu uspjeli pobjeći predali su se hrvatskim snagama. Stanje na oslobođenom području ubrzo je normalizirano i u potpunosti je uspostavljen ustavno-pravni poredak. Hrvatska je država cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti na strateškoj, taktičkoj i operativnoj razini najsloženije vojne operacije. Put do slobode i državne samostalnosti ispisan je nesebičnom žrtvom hrvatskih branitelja, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne hrvatske države.

Munjeviti Bljesak pred Oluju

U bijesu zbog golemog vojnog poraza, srpski je agresor raketnim sustavom „Orkan“ s kasetnim punjenjem sutradan, 2. svibnja, u zločinačkom činu napao središte Zagreba, pri čemu je ubijeno šestero civila. No, agresoru je već bio zadan sudbonosni udarac - tri mjeseca poslije Bljeska hrvatski su branitelji, pod vodstvom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana, nezaustavljivo krenuli u Vojnoredarstvenu-akciju Oluju.

KOMEMORACIJA U OKUČANIMA

Komemoracijom i polaganjem vijenaca u Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima državni dužnosnici, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali su počast braniteljima poginulima u oslobađanju ovog dijela hrvatskog državnog teritorija. Pročitana su i imena 42 poginula branitelja, a nebom iznad Okučana preletjela su tri borbena zrakoplova.

Na komemoraciji u Okučanima prisustvuju, među inima, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić…

Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan.

Branitelji - u našim ste mislima i molitvama.