Vojno-redarstvena operacija Bljesak, jedna od najslavnijih, prekretničkih bitaka Domovinskog rata, započela je prije točno 23 godine - 1. svibnja 1995. u 5.30 sati ujutro. U manje od 32 sata hrvatske snage, pod vrhovnim zapovjedništvom dr. Franje Tuđmana, oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranoga hrvatskoga državnog teritorija u zapadnoj Slavoniji.

Nezaustavljiva želja za slobodom

Osim što su nakon gotovo četiri godine velikosrpske okupacije oslobođeni Okučani, uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnom dijelu Slavonije.

Hrvatska je cijelom svijetu posvjedočila da nikad neće odustati od slobode, a razbijanjem neprijateljskih srpskih snaga po svim crtama bojišnice da je sposobna u najkraćem roku provesti i najsloženije vojne operacije.

U našim ste mislima i molitvama!

U VRO Bljesak život na Oltar domovine položila su 42 hrvatska branitelja, a 162 su ranjena. U našim ste mislima i molitvama! Iskazujemo najdublji pijetet hrvatskim herojima i trajnu zahvalnost svim sudionicima Bljeska na hrabrosti i požrtvovnosti.

Žrtva hrvatskih branitelja u temeljima je moderne, slobodne, demokratske Hrvatske! - istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković prošle godine u Okučanima, na 22. obljetnici Bljeska.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zrtva-hrvatskih-branitelja-u-temeljima-je-moderne-slobodne-i-demokratske-hrvatske

PLENKOVIĆ I DANAS U OKUČANIMA

Predsjednik Plenković i danas će u Okučanima sudjelovati na obilježavanju obljetnice Bljeska, gdje će u ime Republike Hrvatske položiti zajednički vijenac s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Program obilježavanja

09:20     Dolazak predsjednika Plenkovića ispred parka u Okučanima (Ulica Stjepana Radića)

09:30     Središnja svečanost otkrivanja spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine“ u spomen poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u VRO BLJESAK 1995

               Ceremonija polaganja vijenaca i paljenja svijeća

10:45      Završetak svečanosti

11:00     Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu (Crkva sv. Vida)

12:15     Završetak svete mise

                Doček maratonaca "Hrvatski sokol" Nova Kapela-Batrina i Novska-Okučani

12:30     Prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne (prostor ispred Crkve sv. Vida)      

                Pokazne vježbe Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga (Spomen-park)