U crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu večeras je - u povodu obilježavanja 25. obljetnice konstituiranja Hrvatskog državnog sabora - služena sveta misa za sve poginule branitelje. Prije 25 godina Hrvatska demokratska zajednica je - na čelu s utemeljiteljem stranke i suvremene Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom - pobijedila na prvim višestranačkim demokratskim izborima. Nakon 45 godina komunističkog jednoumlja, represije i zatiranja hrvatskog nacionalnog identiteta, konstituiranje prvog višestranačkog, demokratskog Sabora označilo je početak utemeljenja moderne i samostalne Hrvatske. Prvu, konstituirajuću sjednicu, pratilo je golemo oduševljenje i domoljubni zanos cijelog hrvatskog naroda.

Spomen na žrtvu branitelja

Naša stranka najdublje se klanja žrtvi hrvatskih branitelja, koji su braneći našu jedinu domovinu Hrvatsku u Domovinskom ratu žrtvovali sebe da bismo mi danas živjeli u slobodi. Hrvatska je dio slobodnog i demokratskog svijeta, a najveća stranka hrvatskog naroda ovih dana prisjeća se povijesnih i ponosnih trenutaka otprije četvrt stoljeća. 

Na svetoj misi za branitelje - pored brojnih građana, članova i simpatizera - bili su i brojni utemeljitelji naše stranke. Upravo oni koji su - slijedeći vizionarstvo dr. Tuđmana - krenuli na neizvjestan put državnog osamostaljenja. Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač bio je osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka. Izaslanik predsjednika zagrebačkog (gradskog) HDZ-a Andrije Mikulića bio je gradski zastupnik Pere Semren. 

Okupljeni u molitvi

U nadahnutoj propovijedi don Ivo Marjanović naglasio je ljubav prema Domovini kao jednu od najviših vrednota. Ali i očuvanje sjećanja na one koji više nisu s nama.

- Riječ Božja vrijedi za sva vremena - govori o potrebi da se spominjemo naših slavnih predaka. Želimo živjeti ljubav prema Domovini. Želimo biti sretni u svojim djelima i slobodni od svega onoga što nas sputava i što nas dijeli.

Nakon bogoslužja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika za sve poginule u Domovinskom ratu. 

OLTAR DOMOVINE I GROB DR. TUĐMANA

Sutra će - točno na dan kad je prije 25 godina održana povijesna konstituirajuća sjednica - izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom, položiti vijence na Oltar Domovine na Medvedgradu, potom na grob utemeljitelja stranke i hrvatske države dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.