Toga povijesnoga 15. siječnja 1992. godine, prije točno četvrt desetljeća, Republiku Hrvatsku priznalo je svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice (EZ) te Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska.

Prva zemlja koja je priznala RH, 26. lipnja 1991. godine, samo dan nakon proglašenja naše neovisnosti, bila je Slovenija, koja ni sama tada nije bila međunarodno priznata, kao ni Litva, Latvija, Estonija i Ukrajina koje su nas sve priznale do kraja 1991. godine.

Vatikan & Njemačka

Island je odluku o priznanju donio 19. prosinca 1991. godine, kada i Savezna Republika Njemačka, s tim da je njena odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje RH dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja i San Marino.

Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine, primljena u Ujedinjene narode, a do tada su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

Osnažena vjera u pobjedu

Nadnevak 15. siječnja neprijeporno je jedan od najvažnijih u našoj nacionalnoj povijesti. Ne samo zato jer je Lijepa Naša stekla neovisnost, nego i stoga što nam je međunarodno priznanje dalo dodatnu snagu i vjeru u pobjedu u pravednom, obrambenom Domovinskom ratu te oslobođenju zemlje od velikosrpskog agresora.

Kako je istaknuo predsjednik Andrej Plenković, možemo biti ponosni što smo dio one generacije Hrvata koja je doživjela samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske:

Državnička mudrost dr. Tuđmana

- Trebamo se uvijek prisjetiti i zahvaliti, prije svega, hrvatskim braniteljima koji su omogućili našu slobodu i samostalnost te državničkoj mudrosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U izrazito kompliciranim međunarodnim okolnostima i vodeći obranu zemlje od velikosrpske Miloševićeve agresije dr. Tuđman je omogućio stjecanje međunarodnog priznanja i neovisnosti Republike Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/politicka-stabilnost-je-kljucna-nastavit-cemo-pozitivne-gospodarske-trendove-i

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH sudjelovat će danas u Zagrebu s članovima svog kabineta u cjelodnevnom obilježavanju 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Počevši od 8.30 sati, položit će vijence i zapaliti svijeće - redom - na Oltaru domovine na Medvedgradu te na Gradskom groblju Mirogoj ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Sveta misa & koncerti

U 10.00 sati bit će na svetoj misi koju u Zagrebačkoj katedrali predvodi uzoriti kardinal Josip Bozanić, metropolit i nadbiskup zagrebački, a u 12.00 na koncertu „Moja domovina“ na Trgu bana Josipa Jelačića

Na kraju dana, u 20.00 sati, predsjednik Plenković nazočit će svečanom koncertu u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji).

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-sa-sjednice-vlade-proslava-25-obljetnice-medunarodnog-priznanja-rh-i-posjet