(PHOTO) Prije točno pet godina - 1. srpnja 2013. - Republika Hrvatska je nakon dugih i teških pristupnih pregovora, postala punopravnom članicom Europske unije, čime je ostvaren još jedan od strateških ciljeva utemeljitelja suvremene hrvatske države dr. Franje Tuđmana.

Svečani koncert u HNK

U povodu godišnjice toga velikog događaja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u posebnoj HTV-ovoj emisiji "Pet godina hrvatskog članstva u EU" te nazočio - zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem - svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, na kojem su se pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvodila klasična djela europskih i hrvatskih skladatelja od Bethovena do Zajca i Gotovca.

Donosimo sažetak Plenkovićevih izjava:

Sada smo bolji i prepoznatljiviji!

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji veliki je uspjeh, pozitivna i dobra priča. Ono je pridonijelo političkoj vjerodostojnosti zemlje, gospodarskom oporavku, pouzdanosti našega pravnoga sustava i povlačenju sredstava iz europskih fondova kao dodane vrijednosti za naš razvoj. Sada smo bolji i prepoznatljiviji, a za pet godina moći ćemo napraviti cjeloviti rezime svih pozitivnih učinaka na hrvatsko društvo.

Gospodarski zamah na zdravim temeljima

Članstvo je građanima donijelo brojne koristi. Europskim novcem ne gradimo samo Pelješki most, nego i škole, vrtiće, ceste, poduzetničke zone, poljoprivredna gospodarstva, kulturne centre, društvene domove… Članstvo je Hrvatskoj donijelo međunarodni politički i sigurnosni kredibilitet, a gospodarstvu, ponavljam, zamah razvoja na zdravim temeljima. Prihvaćanjem europskih vrijednosti i pravne stečevine, Hrvatska je danas uređenije i pravednije društvo nego je bila na početku svoga europskog puta.

Pokrećemo godinama odgađane reforme!

Hrvatska se kvalitetno pozicionirala. U najvećoj mjeri možemo biti zadovoljni - pokrećemo reforme koje su se godinama odgađale. Sjetite se samo kakvo je ozračje vladalo prije nekoliko godina - dominirala su ideološka prepucavanja. Veseli me da u Hrvatskoj već tjednima raspravljamo u javnosti je li bolje smanjiti opću stopu PDV-a ili porez na dohodak. To je iskorak.