Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović dala je mandat za sastavljanje nove Vlade predsjedniku HDZ-a mr. sc. Andreju Plenkoviću - koji joj je u Uredu Predsjednice RH na Pantovčaku predočio 91 potpis izabranih saborskih zastupnika.

Nakon razgovora, predsjednica RH i mandatar Vlade RH obratili su se javnosti. Njihovo obraćanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne Plenkovićeve poruke:

O ČASTI & ODGOVORNOSTI

Zahvaljujem predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović na ukazanom povjerenju za mandat za sastav nove Vlade. Sukladno najavama, danas sam predsjednici RH imao čast uručiti 91 potpis izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru. Mandat koji mi je predsjednica RH povjerila predstavlja veliku čast i odgovornost, ali isto tako i obvezu da u što kraćem roku pristupim formiranju nove Vlade.

O PRIORITETIMA VLADE

Prioriteti nove Vlade odnosit će se na gospodarstvo, nova radna mjesta, konkurentnost, demografsku obnovu, natalitet, učinkovito funkcioniranje pravne države, političku stabilnost i ujedno suočavanje s izazovima koje Hrvatska ima u ovom trenutku - oni nisu samo unutarnjeg, nego i vanjskog karaktera. Očekujem učinkovitu i kvalitetnu suradnju s predsjednicom RH, budući da su izazovi koji su pred nama - i pred cijelom Europom - vrlo ozbiljni te zahtijevaju snažan angažman svih državnih institucija.

O JAČANJU GOSPODARSTVA

Naglašavam da ćemo zajedno s našim partnerima dovršiti program rada Vlade - ona će, prije svega, biti orijentirana na gospodarstvo. Krenut ćemo s izradom novog proračuna za 2017. godinu. Predstavit ćemo cjelovitu poreznu reformu. Ulagat ćemo u generatore rasta, u brojne sektore: poljoprivredu, industriju, turizam… Jačat ćemo institucije države u svim aspektima. Upravo je pravna i porezna predvidljivost ključna za domaće gospodarske subjekte, ali i za strane ulagače.

O INKLUZIVNOM OZRAČJU

U dogovoru sa svim političkim partnerima radit ćemo na inkluzivnom, tolerantnom ozračju u društvu. Sprječavat ćemo podjele i kreirati ozračje nužno za uređenu članicu EU-a i NATO-a. Sve važne nacionalne zadaće ostvarili smo tijekom prvih 25 godina, a sada je pred nama da Hrvatska bude moderna europska država u kojoj će se svi građani osjećati ugodno te u kojoj će se poštivati manjinska prava. Stoga sam inzistirao da svih osam zastupnika nacionalnih manjina podrži buduću Vladu. To je kvalitetna poruka odgovornosti prema našim manjinama, a isto tako zalog i jamstvo kvalitetne zaštite prava Hrvata u našim susjednim zemljama. Bilo kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, bilo kao manjina u drugim državama.