Radi čvršćeg i koherentnijeg upravljanja državnom imovinom, Vlada je jučer u saborsku proceduru uputila izmjene - punim nazivom - Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima predlaže da se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), preoblikuje u Ministarstvo državne imovine.

Nedovoljna iskorištenost

Time se, istaknuo je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, daje posebna važnost upravljanju državnom imovinom kao jednim od bitnih čimbenika gospodarskog rasta. Hrvatska je, kazao je, u prošlih 25 godina imala različite modele upravljanja državnom imovinom, ali nijedan nije ispunio ciljeve - državna imovina i dalje nije dovoljno iskorištena. Stoga bi ustroj novog ministarstva trebao omogućiti rješavanje niza problema s neiskorištenim državnim vlasništvom te njegovo stavljanje u uporabu.

Na čelu novog ministarstva bi trebao biti ministar u Vladi dr. sc. Goran Marić. Očekuje se da bismo već sljedećeg tjedna - nakon glasovanja u Saboru - i službeno dobili Ministarstvo državne imovine koje će upravljati državnim nekretninama, dionicama i udjelima u državnim tvrtkama te financijskom imovinom.

Intervjui u TV dnevnicima

Tim je povodom dr. Marić sinoć gostovao u Dnevniku HRT-a (voditeljica: Mirjana Posavec) te dao intervju za Novu TV (novinarka: Ivana Brkić Tomljenović). Razgovore možete pogledati na donjim linkovima, a u nastavku objedinjeno prenosimo ključne poruke ministra Marića:

http://vijesti.hrt.hr/359105/gost-dnevnika-goran-maric-buduci-prvi-covjek-ministarstva-drzavne-imovine

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/goran-maric-za-novu-tv-ne-postoji-siguran-registar-drzavne-imovine-a-tako-neuredjenom-sustavu-potrebno-je-ministarstvo---455848.html

O VAŽNOSTI NOVOG MINISTARSTVA

Ovo je ministarstvo potrebno Hrvatskoj - jer je snaga politike upravo u državnoj imovini. A ta je imenovana trenutačno neiskorištena, zapuštena, devastirana. Njom se dosad de facto nije gospodarilo - stvarao se sve veći nesrazmjer između ostvarenog dohotka i vrijednosti fonda imovine. Mnoštvo „nevidljive“ imovine uopće nije registrirano. Stvorit ćemo uvid u stvarni potencijal te imovine i donositi odluke u interesu Hrvatske. Aktiviranje te imovine zacijelo će pozitivno utjecati i na gospodarski rast, na zaposlenost i u konačnici na veće prihode državnog proračuna. Ako je išta bilo potrebno svih ovih dva i pol desetljeća Hrvatskoj, to je bilo Ministarstvo državne imovine.

O NALAZU DRŽAVNE REVIZIJE

Nepostojanje ovog ministarstva je propust svih dosadašnjih vlada. Dovoljno je samo pročitati zadnji nalaz Državne revizije koji je nepovoljan, a znamo da revizija vrlo teško daje nepovoljno mišljenje. Utvrdila je da ne postoji siguran registar državne imovine, da knjigovodstvena vrijednost u poslovnim knjigama samo za dionice i vlasničke udjele u trgovačkim društvima odudara 16,6 milijardi kuna u odnosu na iskazanu vrijednost u registru. Ustanovila je i da nisu identificirane nekretnine, da se ne znaju korisnici nekretnina. Riječju  - imali smo potpuno neuređeni sustav. Ako negdje treba politika upravljanja, onda treba upravo u državnoj imovini. A jedino mjesto gdje se može provoditi politika je ministarstvo.

O MODELU PRIVATIZACIJE

Zagovornik sam tržišne ekonomije i prodaje određenih dijelova u vlasništvu RH, ali moramo znati što su javna i opća dobra koja nikada ne smiju biti predmet prodaje. Isto tako, ima ne na stotine, nego na tisuće vlasničkih udjela koje Hrvatska ne bi smjela zadržati, ali to treba činiti na sasvim drugi način nego što se to dosada činilo. Potrebne su nam strategija i sustavna analitika. Prijedlozi o prodaji će ići iz Ministarstva, a Vlada je ta koja će donositi odluke. U konačnici će to rezultirati puno povoljnijim ekonomskim učincima.

O SVOJIM PRVIM POTEZIMA

Prve poteze sam već povukao. Moramo rješavati akutne probleme kao što su Orljava, Imunološki zavod, Vjesnik, Narodne novine, Badel… Na tome se već konkretno radi i vrlo brzo će Ministarstvo pokazati učinkovitost - po hitnom postupku riješit ćemo neke od ovih slučajeva koji se godinama ne rješavaju.

O TROKUTU MARIĆ-DALIĆ-MARIĆ

Nas troje dobro surađujemo. Vjerujem da već će sljedeći tjedan rezultati te suradnje biti vidljivi. I sami ćete se moći uvjeriti da skladno funkcioniramo.