Na zajedničkoj sjednici, u proširenom sastavu, predsjedništava Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ (predsjednik: general Miljenko Filipović) i Odbora za branitelje HDZ-a (predsjednik: brigadir Željko Dilber) - na kojoj su u Središnjici naše stranke sudjelovali i predsjednici i koordinatori županijskih organizacija ZBGŠ-a - raspravljalo se o duboko nepravednoj haškoj presudi šestorici Hrvata iz BiH i o aktivnostima hrvatskih branitelja okupljenih oko HDZ-a.

Na početku sjednice minutom šutnje odana je počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, prvome hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku dr. Franji Tuđmanu, ratnom ministru obrane Gojku Šušku te generalu Slobodanu Praljku.

Markač, Medved, Deur, Ćosić

Na sjednici - na kojoj su kao gosti sudjelovali i general Mladen Markač, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, savjetnika predsjednice Republike za hrvatske branitelje Ante Deur te ratni zamjenik ministra obrane general Krešimir Ćosić - jednoglasno je usvojen zaključak kojim se izražava nezadovoljstvo i žaljenje zbog haške presude šestorici Hrvata iz BiH.

Zaključak prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Iskrivljavanje povijesne istine

Izražavamo pijetet prema svakoj žrtvi u BiH i osuđujemo sve zločine. Svaki pojedinačni počinitelj, bez obzira kojoj od sukobljenih strana pripadao, mora biti procesuiran i kažnjen.

Istodobno, izražavamo nezadovoljstvo i žaljenje zbog haške presude šestorici Hrvata iz BiH jer je ona duboko nepravedna, nepoštena i u suprotnosti s povijesnim činjenicama. Nikada se nećemo niti možemo pomiriti s ovakvim iskrivljavanjem povijesne istine - s protupravnom karakterizacijom HVO-a, regularne sastavnice Oružanih snaga tadašnje Republike BiH, kao sudionika tzv. udruženoga zločinačkog poduhvata te s političkim ocjenama o tobožnjoj odgovornosti hrvatskoga državnog vrha iz 1990-ih godina.

Od Herceg-Bosne do slobodne Bosne

Jer, povijesna je istina samo jedna. Bez Hrvata koji su glasovali na referendumu u ožujku 1992. ne bi bilo ni samostalnosti BiH. Bez branitelja HVO-a cijela bi BiH pala u početnom naletu velikosrpske agresije. Bez HVO-a i Herceg-Bosne ne bi bilo ni slobodne Bosne!

Bez hrvatske pomoći u zbrinjavanju izbjeglica i ranjenika te naoružavanju ne bi bilo ni Armije BiH. Bez Hrvatske vojske i HVO-a ne bilo ni deblokade Bihaća od srpske opsade - bila bi nova Srebrenica! Bez Republike Hrvatske ne bi bilo ni mira, ni uspostave Federacije BiH, ni cjelovite BiH.

Nekažnjeni bošnjački zločini

Istodobno, koji apsurd, ni u jednoj pravomoćnoj presudi Haškog suda za BiH nije utvrđena odgovornost tadašnjega državnog vrha Srbije za sudjelovanje u UZP-u s ciljem uspostave „velike Srbije“.

Istodobno, za daleko brojnije zločine bošnjačkih postrojbi nad Hrvatima u BiH uglavnom nitko nije odgovarao, a i oni rijetki koji su osuđeni dobili su minimalne kazne. Uostalom, s područja pod nadzorom HVO-a izbjeglo je 52.000 Bošnjaka, a s onih pod nadzorom Armije BiH protjerano je i izbjeglo 172.000 Hrvata.

Nećemo posustati u borbi za istinom!

General Slobodan Praljak je na ovu drastičnu nepravdu odgovorio na jednako drastičan način. Iako bi uskoro izišao na slobodu, svojom je žrtvom pokazao da su mu povijesna istina, ponos i zaštita digniteta vlastitog naroda iznad svega. Njegov nam tragični čin snažno poručuje da nikada ne posustanemo u borbi za istinom i čašću.

I nećemo posustati! Izdržat će naš hrvatski narod i ovu nepravdu te ponosno i visoko uzdignuta čela nastaviti dalje!

Hrvati iz BiH, niste sami!

Izražavamo i dajemo punu potporu hrvatskom narodu u BiH - da znaju da nisu i da nikad neće biti sami.

Na kraju, dajemo punu potporu predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi RH u daljnjim aktivnostima da iskoriste sve raspoložive pravne, političke i diplomatske mehanizme kako bi osporili nepravedne i povijesno neutemeljene navode iz haške presude šestorici Hrvata iz BiH.