(VIDEO) Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević posjetio je kasno sinoć, nakon cjelodnevnog obilaska požarišta, pripadnike Protupožarne eskadrile u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku te im se osobno zahvalio na naporima koje ulažu u gašenju požara.

- Cijela Hrvatska vam zahvaljuje, vi ste heroji u miru! U ovoj protupožarnoj sezoni, koja je najgora od samostalnosti, vi ste napravili čudo i pomogli da ovi veliki požari ne naprave tako veliku štetu kakvu su mogli napraviti - rekao je Krstičević okupljenim pilotima i tehničarima.

Zaustavile prodor vatre u vojarnu Zemunik

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) jučer su, među ostalim, uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku. Sudjelovale su (i sudjeluju) u gašenju požara na području Benkovca (Zadarska županija), kod Kistanja (Šibensko-kninska županija) te na otoku Hvaru (Splitsko-dalmatinska županija).

Sve raspoložive zračne snage su u zraku i čine sve kako bi zajedno s vatrogascima na zemlji spasili naseljena mjesta.

Ove sezone gasile 248 požara

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 248 požara (86 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 66 u Zadarskoj, 11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 2.100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

U trenutku objave ovog članka, ministar obrane Damir Krstičević obilazi požarišta na području Promine.

http://hr.n1info.com/a224548/Vijesti/Imamo-ugrozu-ali-hvala-Bogu-nije-ni...