Odgovarajući na pitanja novinara u Sofiji, gdje su se nakon 15 godina sastali lideri Europske unije i jugoistočne Europe te usvojili tzv. Sofijsku deklaraciju u znak podrške EU perspektivi šest država zapadnog Balkana (BiH, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija), predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je i novoobjavljene mailove „grupe Borg“.

Prenosimo njegove ključne poruke:

Jasno mi je kakvom sam trendu napada izložen

Moram priznati da nisam danas toliko pratio medije, imao sam drugih zadaća. Ali, do kraja mi je jasno kakvom smo trendu i kakvom smjeru napada trenutačno izloženi. Još jednom ću ponoviti: cijelu svoju političku karijeru i društveni angažman baziram na čestitosti, poštenju, nekorumpiranosti. I s te strane sam i u ovoj temi miran da ne mogu biti mirniji.

Oporbeni generali poslije bitke

U zadnje vrijemo slušamo mnogo generala poslije bitke. Ovo je ex-post priča: glasni akteri iz oporbe i različitih interesnih skupina nastoje portretirati razdoblje krize Agrokora kao da je tada sve bilo u najboljem redu. Ali nije baš bilo tako. Ponovimo još jednom, da javnost jasno i glasno čuje. Problem Agrokora, njegovo prezaduživanje, nije odgovornost ni moje Vlade ni mene osobno. To je još jedan od naslijeđenih tranzicijskih problema s kojima se suočavamo od prvoga radnog dana u Vladi.

Zna Petrov točno koga i zašto!

Kada je u siječnju Moody's srušio kreditni rejting Agrokora, kada su počele pristizati informacije o ozbiljnoj prijetnji stečaja, kada je naš partner Most usplahireno dolazio da moramo hitno nešto napraviti jer će inače sve propasti, tada smo kao odgovorna Vlada razmotrili koji su sve scenariji na raspolaganju. Opcija koja se u tom analiziranju različitih scenarija u vrlo kratkom roku, u razdoblju od manje od dva mjeseca, na kraju iznjedrila jest Zakon o izvanrednoj upravi. Dio vanjskih stručnjaka angažiran je u dogovoru HDZ-a i Mosta - Most je dao svoje predstavnike u tu skupinu. Zna Petrov točno koga i zašto!

Zakon bi bio bolji da smo imali više vremena

Činjenica jest da je Zakon u skladu s Ustavom i da je praktički ovog tjedna postao dio pravne stečevine Europske unije. Vjerojatno nije u cijelosti idealan, ali bi bio puno bolji da smo imali više vremena. Ali, da se radilo sporije, ne bi se stigao donijeti Zakon prije propasti Agrokora.

Neka vrate novac!

Mene nitko nije pitao niti sam znao tko će biti podizvođači savjetnika za restrukturiranje Agrokora, a još manje kolike će im biti nagrade. Trebali su se svi zaposliti u Agrokoru i gotovo, stvar bi bila riješena, kao što su mnogi drugi došli raditi u sustav Agrokora. To bi bio put i nikakvog problema danas ne bi bilo. Neka stoga naprave lijepu gestu i vrate kompaniji novac za sve što se smatra da su dobili suvišno i nezasluženo!

Neka se rasvijetli i najmanji detalj!

Želim da se rasvijetli i najmanji detalj koji baca sjenu na uspješan proces. Meni je žao zbog toga, ali ne dolazi u obzir da ja osobno, a još manje Vlada ili HDZ, trpimo politički štetu ili odgovaramo zbog ove situacije. Jer afera sa mnom nema nikakve veze. Nemam što kriti - mirno se svakog dana budim i mirno spavam!