Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je dao izjavu za brojne okupljene medije. Komentirao je, između ostalog, odluku potpredsjednika HDZ-a Tomislava Čuljka o nekandidiranju za Hrvatski sabor, povratak Drage Prgometa i Milana Kujundžića u HDZ, sastanak Dodik-Izetbegović…

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ODLUCI POTPREDSJEDNIKA HDZ-a TOMISLAVA ČULJKA

Želio bih pozdraviti odluku potpredsjednika HDZ-a Tomislava Čuljka koji je objavio da se ne namjerava kandidirati na izborima za Hrvatski sabor 11. rujna. Riječ je o važnom političkom signalu koji upućuje kolegama u V. izbornoj jedinici - ali i svim drugim kandidatima - da je vrijeme za osvježenja na listama, odnosno nova lica. Cijenim njegovu gestu - došla je u pravom trenutku. G. Čuljak ostaje važan suradnik u najužem vodstvu HDZ-a - zajedno ćemo raditi na pobjedi na izborima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/svojom-odlukom-zelim-pokazati-svima-...

O ODLUCI VISOKOG ČASNOG SUDA

Pozdravljam i odluku Visokog časnog suda koji je dao suglasnost za povratak u HDZ g. Drage Prgometa i g. Milana Kujundžića - naših do prije nekoliko godina istaknutih članova. Obavili smo razgovore tijekom proteklih tjedana o mogućoj suradnji. Predložio sam im da je najprimjereniji način suradnje povratak u HDZ. Vjerujem da je ovaj integrativan čin koji smo danas dovršili prava poruka o kvaliteti smjera i snazi HDZ-a - koji samostalno ide na izbore.

O SASTANKU IZETBEGOVIĆA I DODIKA

Osvrnut ću se i na vijesti iz Bosne i Hercegovine - na neformalni susret predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i g. Milorada Dodika - gdje je postignut dogovor o mehanizmu koordinacije europskih poslova, kreditnom aranžmanu s MMF-om i okvirnoj prometnoj strategiji za BiH, a bez nazočnosti predstavnika Hrvata, trećeg konstitutivnog naroda. U tom pogledu dijelim zabrinutost - koju je već u svom pismu povjereniku Johanesu Hahnu - iznio hrvatski član Predsjedništva BiH prof. dr. Dragan Čović, koji je i podnio zahtjev BiH za članstvo u EU, uz svesrdnu pomoć hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Od svih političkih aktera u BiH očekujemo poštivanje ustavne ravnopravnosti sva tri naroda. Uz potporu BiH na putu u EU - uz punu uključenost svih razina vlasti kako to propisuju i ustavni okviri BiH.

O SUČELJAVANJU

Prigodom isticanja svoje kandidature za predsjednika HDZ-a kazao sam da želim sučeljavanja, želim pristupiti toj temi odgovorno te ponudim javnosti mogućnost da vidi koje programe i ljude nude glavne stranke. Vidim da je g. Milanović od uvreda otprije neki dan, pa do debate i izraza ljubavi, evoluirao u svojim stavovima. Spreman sam na sučeljavanje na javnom servisu neposredno pred službeni početak kampanje.

O ODNOSIMA SA SRBIJOM

U odnosima sa Srbijom važno je - uoči Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja - reći da je potrebno spustiti tenzije. Odbacujem sve navode iz Beograda o kvalifikacijama zbivanja u Hrvatskoj. Država smo članica EU i NATO-a koja poštuje najviše standarde zaštite prava manjina. U Hrvatskom saboru su tri zastupnika srpske manjine i pet zastupnika ostalih manjina. To su standardi koje Srbija još treba ostvariti. Zalagat ćemo se da Srbija u svom procesu približavanja EU riješi rezidualna pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Ponovit ću - rat se vodio na hrvatskom teritoriju, Hrvatska je bila žrtva agresije. Važno je da srpsko društvo prođe katarzu i suoči se s recentnom prošlošću. Na taj način ćemo puno lakše riješiti i pitanja nestalih, i pitanja granica i pitanja zaštite manjina te krajnje neprimjerenog hibridnog zakona o regionalnoj nadležnosti za procesuiranja ratnih zločina. Podsjećam, to nije univerzalna nadležnost - to je prepisivanje dijela iz Statuta Haaškog suda po kojem je Srbija uzela sebi za pravo da temeljem odluka svojih organa i tužiteljstva - i pred svojim sudovima - sudi hrvatske državljane za kaznena djela na hrvatskom teritoriju, protiv hrvatskih državljana. Kao odgovorna vlast i članica EU nećemo to prihvatiti - takvu pravnu nesigurnost svojih građana ćemo odbaciti.