(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, otvarajući 119. sjednicu Vlade, osvrnuo se na aktualna društveno-politička zbivanja.

Predsjednik Plenković poručio je - u povodu dvije godine mandata - da dosadašnja postignuća i izazovi u društvu trebaju biti poticaj za još intenzivniji rad svih u provođenju Programa Vlade za kvalitetniji život svih građana Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/reformama-ekonomskim-postignucima-i-jacanjem-institucija-mijenjamo-hrvatsku-nabolje

Sastanak s Macronom

Govoreći o svom posjetu Francuskoj Republici, ocijenio ga je vrlo sadržajnim i jako dobrim za jačanje odnosa s jednom od najvećih i najutjecajnijih članica Europske unije i NATO-a, kao i za jačanje gospodarske razmjene koja iznosi milijardu eura godišnje i privlačenje francuskih investicija u Hrvatsku.

- Dogovorili smo dolazak predsjednika Macrona 2019. u Hrvatsku. To će biti prvi posjet jednoga francuskog predsjednika nakon Jacquesa Chiraca u studenom 2000. godišnje.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/macron-prihvatio-poziv-da-posjeti-hrvatsku-ocekujemo-ulazak-u-schengen-i-prije-naseg

http://www.hdz.hr/vijest/eu/predavanje-na-sveucilistu-sorbonne-ravnopravnost-triju-naroda-u-bih-kompromitirana-je-na

Graditi povjerenje, ali istražiti do kraja

- Vezano za subotnji prosvjed u Vukovaru, čuli smo poruku žrtava o nužnosti istraživanja i procesuiranja svih ratnih zločina koji su počinjeni tijekom velikosrpske agresije i okupacije. Premda su hrvatska policija, DORH, specijalizirani odjeli u DORH-u i na županijskim sudovima, Haški sud i specijalni sud za ratne zločine u Srbiji dosta toga učinili, taj važan posao treba nastaviti i istražiti sve zločine koji dosad nisu istraženi - kazao je Plenković.

Istaknuo je da hrvatska javnost i svi koji su politički odgovorni trebaju u prvi plan staviti poruke izgradnje povjerenja, vraćanja dijaloga i suživota.

- To je važno danas kada smo u NATO-u i EU-u i kada želimo stabilnost i odnose sa susjedima koji se baziraju na povjerenju i suradnji, a žrtve se neće zaboraviti - niti će se dopustiti da se zločini do kraja ne istraže.

Mirna reintegracija - ostavština dr. Tuđmana

Podsjetio je da je jedna od glavnih ostavština prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana upravo proces mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

- Nakon vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja '95. godine, kada je pod hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen veći dio okupiranih područja, predsjednik Tuđman i tadašnja Vlada napravili su stratešku, mudru, pametnu i dobru procjenu da je preostali okupirani dio Hrvatske, a to je hrvatsko Podunavlje, najbolje reintegrirati mirnim, diplomatskim putem. I to kroz tada od Ujedinjenih naroda postavljenu mirovnu misiju za istočnu Slavoniju, uz pomoć američkoga generala Jacquesa Kleina.

Dodao je da je mirna reintegracija podrazumijevala niz mjera, među kojima izgradnju povjerenja, vraćanje dijaloga i suživota, pa i Zakon o oprostu, kao dio „paketa“ mirne reintegracije kojom su, naglasio je predsjednik Vlade, izbjegnute brojne žrtve zahvaljujući mudrosti predsjednika Tuđmana.

Mirovinska reforma

Plenković se posebno osvrnuo i na paket zakonskih prijedloga iz mirovinske reforme, koji je danas usvojen na sjednici Vlade.

- Nakon više mjeseci javne rasprave i brojnih konzultacija s različitim dionicima, usuglasili smo izmjene i dopune pet zakona te donošenje jednog novog zakona koji za cilj imaju učiniti hrvatski mirovinski sustav dugoročno održivim, dati našim ljudima veće mirovine, pokušati odgovoriti i demografskim izazovima i promjenama na tržištu rada.

Posebno je važnim izdvojio da je već do sada, u dvije godine mandata, Vlade ostvarila i više nego što je u Programu predvidjela kada je riječ o povećanju mirovina. One su već do sada povećane za 6,39 posto, a u Vladinom je Programu bilo predviđeno 5 posto - i to tijekom cijelog mandata.

Dodao je da će ovom reformom minimalne mirovine narasti za 3 posto i izbjeći će se scenarij prema kojem bi budući umirovljenici bili u nepovoljnijem položaju.

Naglasio je pritom da i drugi i treći stup ostaju, suprotno tezama koje se moglo čuti u javnosti.

- Ove promjene trebaju omogućiti da sustav bude održiv i da doživi poboljšanja kada je riječ o ukupnom iznosu troška u državnom proračunu od sada pa sljedećih dvadesetak godina.

https://vlada.gov.hr/vijesti/mirovinska-reforma-uravnotezeno-rjesenje-ko...

Vojna vježba Velebit 2018.

Čestitao je ministru obrane i svim hrvatskim zapovjednicima i vojnicima na visokom stupnju sposobnosti i integriranosti koje su pokazali u sklopu vojne vježbe Velebit 2018. te je najavio da će načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u četvrtak objaviti precizne troškove vježbe.

Predsjednik Plenković u uvodnom je dijelu sjednice Vlade govorio i o nedovoljnom broju prikupljenih potpisa za referendumske inicijative - o čemu u zasebnom članku.