Hrvatska Vlada očekuje nastavak trenda ubrzanog smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, a to će se vidjeti i u prijedlogu proračuna za iduću godinu - istaknuo je u izjavi za Hinu predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković komentirajući najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku i Eurostata o kretanju hrvatskoga javnog duga.

Za 12,8 milijardi manji javni dug!

Prema izvješću Eurostata, naime, na kraju drugog tromjesečja 2017. javni dug Hrvatske je iznosio 287,25 milijardi kuna ili 81,9 posto bruto domaćeg proizvoda, što je za 12,8 milijardi ili 4,5 postotnih bodova manje nego u prvom tromjesečju.

Radi dodatne usporedbe, iznesimo i podatke da je hrvatski konsolidirani javni dug na kraju 2016. iznosio 289 milijardi kuna ili 82,9 posto BDP-a, dok je u 2015. iznosio 289,5 milijardi kuna ili 85,4 posto BDP-a.

Jedan od najnižih deficita u EU

- Hrvatska je u 2016. imala jedan od najnižih deficita u EU i dvostruko brže smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u u odnosu na prosjek EU, a i najnoviji podaci dokazuju da se taj pozitivni trend nastavlja i ove godine, što je još jedna od brojnih potvrda da odgovorno upravljamo javnim financijama. Štoviše, Hrvatska je po padu javnog duga na kvartalnoj razini na vodećem mjestu među svim članicama Europske unije - dodao je Plenković.

Bolje i od Vladinih projekcija!

Očekuje da će udio javnog duga do kraja godine biti oko 80 posto, što je, naglašava, bolje i od prvotnih Vladinih projekcija:

- Uvjeren sam u nastavak tog trenda, što će biti vidljivo i u prijedlogu proračuna za 2018. godinu, kao i projekcijama za 2019. i 2020. godinu.

ZDRAVKO MARIĆ: Ostvarili smo najnižu razinu deficita u zadnjih 10 godina!

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se pak na podatke Eurostata prema kojima je deficit hrvatskoga državnog proračuna u 2016. iznosio 3,15 milijardi kuna, što čini samo 0,9 posto BDP-a:

- Najniža je to razina deficita u zadnjih deset godina, što potvrđuje da je Hrvatska u gornjoj, boljoj polovici zemalja Europske unije po tim pokazateljima. To je sigurno nešto na što svi skupa trebamo biti ponosi i zadovoljni.