Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno između 2. i 5. siječnja, pokazuje da na ljestvici političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 32,5 posto (prema 31,3 iz prosinca), dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 24,7 posto (prema 25,2 koliko je izmjereno prije mjesec dana).

Na ljestvici s rejtingom stranaka na trećem je mjestu Most s 8,8 posto (u prosincu je rejting iznosio 8,7). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 4,7 posto, a HNS na petom bilježi izbor od 3,5.

Plenković na vrhu ljestvice

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković - kao i prošlog mjeseca - na vrhu je ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 23,9 posto (prema 23,6 iz prosinca). Na drugom je mjestu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović s 13 posto, a na trećem nije nitko (nijedan političar kao zaseban odgovor) s izborom od 12,9 posto.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-daleko-najpozitivniji-politicar-hdz-najjaca-stranka-rad-vlade-podupire

Razina potpore politici i radu Vlade RH iznosi 56,8 posto, a 26,4 posto ispitanih građana ne podržava njene poteze. Udio neodlučnih u odnosu prema politici Vlade Andreja Plenkovića u ovom mjerenju iznosi 16,8 posto.

Otkup INA-e - Događaj mjeseca

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vracanjem-ina-e-u-hrvatsko-vlasnistvo-jacamo-energetsku-sigurnost-i-neovisnost

Dodajmo i da su se u izboru za najvažniji događaj mjeseca izdvojile četiri teme: Vladina najava otkupa udjela MOL-a u INA-i s 25 posto, teroristički napadi u Njemačkoj i Turskoj s 16, iseljavanje iz Hrvatske s 13,2 te afera sa zaraženom piletinom s izborom od 11 posto. Porezne promjene i ovog su mjeseca u vrhu zanimanja hrvatskih građana (s izborom od 7 posto prema prosinačkih 12,6).

Ideološke i „uže“ političke teme nisu u tolikom fokusu javnosti: čokoladice u paketićima djeci u Dubrovniku  (4,6 posto), spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu (4,1), zatezanje odnosa između Srbije i Hrvatske (2,5)...

http://vijesti.hrt.hr/368487/crodemoskop-hdz-povecao-prednost-nad-sdp-om