Redovito mjesečno istraživanje Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno za HRT između 2. i  4. studenog ove godine, pokazuje da je HDZ prvi izbor hrvatskih birača s 31,5 posto potpore.

U odnosu na prošli mjesec, HDZ bilježi rast od 0,8 posto. SDP je u padu s 25,3 posto, slijedi Most nezavisnih lista s 10,1 posto. Četvrti je Živi zid s 4,3 posto, a nakon njega slijede HNS, HSS, stranka Bandić Milan 365 te Pametno.

Plenković najpopularniji

Najpopularniji političar je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković s 24 posto potpore. U listopadu je imao 21,9% - što je rast od 2,1 postotnih poena u odnosu na prošli mjesec. U rujnu je pak Plenković, podsjetimo, bio na 13,4.

Drugi je „nitko“ s 13,8 posto, treća je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović s 11,7 posto. Znakovito jest da se Andrej Plenković - premda predvodi izvršnu vlast u RH - ne nalazi na popisu 10 najnegativnijih političara.

Najvažniji događaji

Prema istraživanju CRO Demoskopa najvažniji događaj mjeseca je dogovor HDZ-a i Mosta te formiranje nove Vlade ( 41,4 posto). Najava široke porezne reforme i rasprave o reformi najvažnija je tema za 11,2 posto građana, a iseljavanje iz Hrvatske za 10,8 posto građana.

http://vijesti.hrt.hr/359382/cro-demoskop-nitko-i-dalje-drugi-najpopularniji-politicar

Photo: HRT