Prema CRO Demoskopu, redovitome mjesečnom istraživanju političkih preferencija agencije Promocije plus, HDZ u prosincu bilježi potporu od 30.8 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 22.3 posto.

Dakle, vodimo ispred SDP-a za i više nego stabilnih 8.5 posto, što je i blagi porast naše prednosti u odnosu na studeni.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cro-demoskop-hdz-i-dalje-u-premocnom-vodstvu

Jači od Mosta za 23.3 posto!

Prema istraživanju koje je provedeno od 1. do 5. prosinca, slijede Živi zid s izborom od 11 posto (prema 7.5 iz studenog) i MOST sa 7.5 posto (prema 8.7 iz studenog) - što je najveći pad koji je neka stranka zabilježila u ovomjesečnom istraživanju. Neodlučnih je birača 11,9 posto.

U prijevodu: jači smo od Živog zida za 19.8 postotnih poena, a od sve nervoznijeg i posljedično agresivnijeg Mosta za 23.3!

Grmoja & Maras, samo nastavite!

Upravo HDZ-u najviše odgovara da se likovi poput Nikole Grmoje i Gordana Marasa svojim lažima i nekulturom svakodnevno blamiraju pred cijelom hrvatskom javnosti! - dobro je komentirao naš Branko Bačić njihove nebulozne optužbe da izmjenama Poslovnika želimo „ušutkati istinu“.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/izmjene-poslovnika-u-nedostatku-sadrzaja-mnogima-u-oporbi-nije-stalo-do-sto-boljih

Pozitivni & negativni doživljaj

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se i dalje "Nitko" (nijedan političar) s 21.5 posto odabira ispitanika. Druga je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović s 20.6, a treći predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković s 11.2 posto.

Na vrhu pak ljestvice negativnog doživljaja nalazi se Plenković s izborom od 21.5 posto, a drugo mjesto dijele "svi političari" s 12.9 posto. Treće mjesto zauzima Davor Bernardić s 8,3 posto.

Rast podrške Vladi za 3.5 %!

I dok je HDZ-u u odnosu na studeni pala popularnost za 0.5 postotnih poena, a predsjedniku Vlade „narasla nepopularnost“ za 1.5 (što je u okviru statističke pogreške), istodobno je prema Cro Demoskopu - prilično kontradiktorno - za čak 3.5 postotnih poena narasla razina potpore politici te iste Vlade!?! U prosincu ona iznosi 33.6 u odnosu na 30.1 iz studenog.

I još kontradiktornije: Vladine politike NE podupire 49.8 posto ispitanika, što je pad od čak 5.2 u odnosu na prošli mjesec (55 posto). A te se brojke, kao i one o rastu potpore, ne mogu podvesti pod statističku pogrešku.

Smanjenje „društvenog pesimizma“

Smjer kretanja zemlje podupire 18.3 posto građana (prošli mjesec 16.9), dok ih 74 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u studenom 76.9 posto).

Dakle, mogli bismo konstatirati da je „društveni optimizam“ narastao za 1.4, a „društveni pesimizam“ pao za 2.9 postotnih poena. Naravno, takve interpretacije i naslove nigdje nećete vidjeti.

Haška presuda - događaj mjeseca

Za najvažniju temu/događaj mjeseca, presuda na Haškom sudu šestorici Hrvata iz BiH te samoubojstvo generala Slobodana Praljka najčešći je izbor - 55.3 posto građana.

Slučaj Todorić i sve vezano uz Agrokor sada je na 2. mjestu s izborom od 21 posto.