(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 80. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, bili konačni prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske i izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju.         

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na svoj posjet Bruxellesu, proširenje Europske unije, potpore poljoprivrednicima, povećanje hrvatskog izvoza…

Sadržajni razgovori u Bruxellesu

Na samom početku uvodnog dijela predsjednik Plenković je govorio o svom putu u Bruxelles, gdje je sudjelovao na kolegiju povjerenika Europske komisije (EK) te održao odvojene sastanke s predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

- Imali smo vrlo sadržajne razgovore. U formatu predviđenom da se u određenim vremenskim intervalima odvija između kolegija EK-a i predstavnika država članica na najvišoj razini, održali smo detaljan razgovor o ključnim europskim temama te hrvatskim stajalištima uoči odluka koje su relevantne za budućnost i RH i Europe u sljedećih nekoliko godina.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-ima-podrsku-europske-komisije-u-svojim-ambicijama-da-ude-u-uzi-krug-zemalja-eu

Nastavak vanjskopolitičke ofenzive

Dodao je da posjet Bruxellesu vidi kao nastavak svojih intenzivnih vanjskopolitičkih aktivnosti, napose nakon govora u Europskom parlamentu 6. veljače.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/govor-u-strasbourgu-hrvatska-zeli-biti-dio-najuzeg-eu-kruga-nasi-su-iduci-ciljevi-schengen

- Govor je jako dobro prihvaćen među povjerenicima, a i među većinom ostalih sugovornika na europskoj razini. EK je jučer izašla s dva za nas bitna dokumenta. Jedan o institucionalnim pitanjima EU-a, a drugi o okvirnoj politici EU proračuna za idućih sedam godina. Pregovori će o tome krenuti nakon svibnja, kada EK izađe s konkretnim papirom i, naravno, konkretnim brojkama.

Dodatno kapitalizirati članstvo u EU

Najavivši da će povjerenik EK-a za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger posjetiti Zagreb 8. ožujka, Plenković je kazao da će ključ pregovora - s obzirom na proračunske nesrazmjere uslijed Brexita - biti pitanje kako ostati u okvirima prihoda koji bi na rashodovnoj strani namirili sve političke prioritete Unije.

- To nas kao jednu od novih članica zanima posebno s aspekta politike kohezije, tj. ravnomjernoga regionalnog razvoja, i zajedničke poljoprivredne politike. Ali, tu se otvara prostor i za znanost, istraživanje i inovacije, mlade, zapošljavanje, pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti… Izgradit ćemo, primjerice, Pelješki most uz pomoć europskih sredstava, no Hrvatska treba gledati kako da dodatno kapitalizira članstvo u EU.

O proširenju EU

I pitanje proširenja EU-a na jugoistočnu Europu također je za nas važna tema - nastavio je Plenković.

- Na Hrvatsku se gleda kao na zemlju koja u tom procesu ima bitnu ulogu s obzirom na svoje iskustvo i blizinu svih šest država koje pretendiraju na članstvo. Gledaju nas kao državu koja će odigrati ulogu poveznice, poticaja, transfera znanja... Podržavamo proširenje, ali i naglašavamo da sve te zemlje trebaju biti vrednovane na temelju individualnih postignuća i ispunjavanja kriterija. To je okvir u kojem ćemo voditi odgovornu politiku i nastojati da susjedne nam zemlje što brže ispune kriterije te postanu članice EU-a. Takvu su politiku, uključujući i rješavanje otvorenih graničnih pitanja, s puno razumijevanja primili predsjednik EK-a Juncker, predsjednik EV-a Tusk i cijeli kolegij.

U Schengen početkom 2020.

Što se tiče ulaska u Schengen, strateškog cilja Republike Hrvatske, naglasio je da sve što radimo na tom planu pokazuje da smo zrela i odgovorna članica koja će biti u stanju učinkovito nadzirati svoje vanjske granice.

- Važno je da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nastavi aktivno djelovanje na pripremama za pristupanje. Želimo ispuniti sve kriterije već ove i tijekom iduće godine kako bismo onda najkasnije u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om, u prvoj polovici 2020. godine, i ušli u Schengen.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/schengen-je-na-dohvat-ruke-euro-cemo-uvesti-u-iducem-mandatu-nase-vlade

Povećanje izvoza za 13,9 posto

Komentirao je i povećanje hrvatskog izvoza.

- Dobra vijest: 2017. znatno je povećan hrvatski izvoz, i to za 13,9 posto u odnosu na 2016. godinu. Povećan je i uvoz za 11 posto. Hrvatska je, govore brojke, usmjerena na članice EU-a: na njih otpada 65 posto našeg izvoza, a 70 posto uvoza. Ti podaci, s obzirom na orijentaciju hrvatske ekonomije, potvrđuju da je želja za ulaskom u eurozonu i više nego logična!

Potpore za poljoprivrednike

Plenković je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi od idućeg tjedna isplatiti dodatnih milijardu kuna za 100.000 poljoprivrednih gospodarstava nakon što su im lani u studenom isplaćeni avansi u iznosu od 950 milijuna kuna.

- To je vrlo učinkovit način upravljanja potporama, kojim će, vjerujem, naši poljoprivrednici biti zadovoljni.

4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Zaključno, predsjednik Plenković je najavio da će se sljedećeg tjedna u Virovitici - gdje se održava manifestacija „Bioexpo“, koja sve više privlači i međunarodne partnere - održati 4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.