(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 97. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na aktualne teme.

Kandidat za potpredsjednika Vlade Tomislav Tolušić i kandidat za ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dobili su jučer potporu Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu Hrvatskoga sabora.

- Očekujem da sutra Hrvatski sabor izglasa povjerenje, na taj način kompletiramo Vladu  te prionemo - napose u području gospodarstva - daljnjem poduzimanju reformi sukladno Programu Vlade i Nacionalnom programu reformi.

Predsjedanje Vijećem Europe

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na početak hrvatskoga predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, naglasivši da je to velika odgovornost i prigoda za predstavljanje hrvatskih prioriteta. A oni su, između ostaloga, zaštita ljudskih i manjinskih prava, decentralizacija i zaštita kulturne baštine.

Čestitka Krstičeviću

Čestitao je potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a.

- To je izrazita čast i veliko osobno priznanje, ali i priznanje Vladi, Ministarstvu i Hrvatskoj vojsci.

Dodao je da potpredsjednik Krstičević u svom posjetu SAD-u učvršćuje veze s najvažnijim partnerom i saveznikom u okviru NATO-a.

O sastanku na vrhu u Sofiji

Sastanak na vrhu - koji je održan prošlog tjedna u Sofiji - između čelnika članica Europske unije i država jugoistoka Europe ocijenio je vrlo korisnom porukom za nastavak daljnjeg približavanje Europskoj uniji tih zemalja.

- Na naše inzistiranje u zaključke je uvršteno da će se idući takav summit održati 2020. u Hrvatskoj, za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Plenković je naglasio potom da će Hrvatska svojim susjedima dati veliku potporu na njihovom europskom putu.

Najavio je da će bugarski predsjednik Vlade Bojko Borisov posjetiti Zagreb u subotu, što je još jedna poruka tijesne suradnje između Hrvatske i Bugarske.

Posjet Rumunjskoj

Govoreći o svom posjetu Rumunjskoj, predsjednik Plenković je kazao da su njime osnaženi bilateralni odnosi, koji su na najvišoj razini u posljednjih 30 godina, a potpisan je i sporazum o suradnji u području obrane i sigurnosti. Podsjetio je da je Rumunjska, uz Finsku, s Hrvatskom u triju predsjedavanja Europskom unijom.

- Potrebno je nastaviti razvijati dunavsku suradnju, s obzirom da su obje zemlje uključene u Strategiju Europske unije za Dunavsku regiju.

102 ugovora s jedinicama lokalne samouprave

Najavio je kako će se danas potpisati 102 ugovora s jedinicama lokalne samouprave iz Mjere 7 Programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., što je ocijenio konkretnom porukom partnerstva između središnje i lokalnih vlasti, kao i primjer kvalitetnog korištenja sredstava za vrlo konkretne projekte.

Kao dodatnu potvrdu upravo tog kvalitetnog korištenja sredstava, predsjednik Plenković istaknuo je potpisivanje niza ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u Vinkovcima, koje su potpisali ministar Butković i ministrica Žalac, za prometne i infrastrukturne projekte.

Preporuke EK

Osvrnuo se i na preporuke Europske komisije koje je, u okviru svojih godišnjih preporuka, uputila Hrvatskoj, ističući da je dobro što ih je manje nego prošle godine.

- To je znak da smo kvalitetno radili na Nacionalnom programu reformi.

Dodao ja da je praktički sve što je Europska komisija preporučila već uvršteno u ovogodišnji Nacionalni program.

Prepoznati hrvatski napori

Izrazito važnim ocijenio je što je Europska komisija prepoznala hrvatske napore u fiskalnoj konsolidaciji i izrazila stav da su rezultati bolji od očekivanih, a ojačani su i procesi glede upravljanja javnim dugom, koji se smanjuje brže nego u drugim članicama Europske unije. Podsjetio je i da je Hrvatska lani izašla i Procedure prekomjernog manjka.

- Mislim da ne čudi da su u nam 2017. i općenito financijske institucije i agencije za kreditni rejting podigle rejting po prvi put od 2004. Vlada će nastaviti sa svim onim što treba činiti u pogledu fiskalne konsolidacije i daljnjih reformi.

Prioriteti iz Nacionalnog programa reformi

Naglasio je da je važno da se iz Nacionalnog programa reformi realiziraju tri prioriteta, jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija, zajedno sa svim ostalim mjerama i da se na taj način ojača potencijal rasta hrvatskog gospodarstva.

Zahvala Glavak

Na kraju uvodnoga dijela zahvalio je glasnogovornici Vlade Sunčani Glavak - koja odlazi na dužnost zastupnice u Hrvatskome saboru - na odličnoj suradnji i velikom doprinosu radu Vlade.

- Gospođa Glavak jedna je od naših iskusnih političarki koja će dati veliki doprinos radu Kluba Hrvatske demokratske zajednice i dalje nastaviti na još odgovornijim dužnostima koje su pred njom u Hrvatskome saboru. Sunčana, hvala još jednom na iskrenoj, prijateljskoj i profesionalnoj suradnji.