Predsjednik EPP-a Joseph Daul poželio je predsjedniku HDZ-a da na idući summit EPP-a - u drugoj polovici listopada - dođe kao premijer te naglasio da je ponosan na njega jer je dobio izbore, a da se nije služio populističkom retorikom

- Drago mi je što sam danas primio svog prijatelja Andreja Plenkovića. Čestitao sam mu na izvanrednoj kampanji i izrazio želju da na naš sljedeći summit dođe kao premijer. Ponosan sam na njega jer je dobio izbore, a da se pritom nije služio populističkom retorikom - istaknuo je Joseph Daul, predsjednik Europske pučke stranke - najjače političke grupacije na Starom kontinentu, nakon što je u sjedištu EPP-a u Bruxellesu primio predsjednika HDZ-a.

Daul je dodao da su i EPP i on osobno pomogli Plenkoviću i HDZ-u da dobiju izbore, a da je nakon toga na odgovornim osobama da organiziraju vladu i zemlju onako kako misle da treba:

- Nije na Bruxellesu da kaže tko treba biti ministar ili ministrica, to je odgovornost budućeg premijera.

Ključne teme u fokusu kampanje

Mr. sc. Andrej Plenković je pak istaknuo da je došao zahvaliti Daulu na potpori koju je zajedno s ostalim kolegama iz EPP-a dao HDZ-u uoči izbora za Hrvatski sabor:

- Mi cijenimo tu hvale vrijednu podršku. Dokazali smo da se izbori mogu dobiti stavljanjem u prvi plan ključnih tema, gospodarstva, radnih mjesta, konkurentnosti, demografije, pravne sigurnosti, socijalne pravednosti - i sve to u europskom kontekstu. To je sigurno poticaj i za ostale stranke iz naše europske obitelji u njihovim izbornim ciklusima.

U pratnji predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovićeva bili su HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Davor Ivo Stier.