(VIDEO) Potpredsjednica Vlade RH te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) gostovala je sinoć u Dnevniku HTV-a. Osvrnula se na državnički govor predsjednika Plenkovića na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, na cjelokupni, vrlo uspješni posjet New Yorku, odnose sa Slovenijom…

Gostovanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PLENKOVIĆEVU GOVORU & ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Netočne su izjave ministra Erjavca da je premijer Plenković u New Yorku dijelio karte na kojoj je granica između Slovenije i Hrvatske nacrtana po sredini Savudrijske vale. To apsolutno nije istina - nikakve se karte nisu dijelile. Nažalost, to je još samo jedan u nizu slovenskih krivih navoda.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/govor-na-opcoj-skupstini-un-arbitraza-sa-slovenijom-mirna-reintegracija-ukrajine

Premijer Plenković, koji je predvodio hrvatsko državno izaslanstvo na Općoj skupštini UN-a, održao je govor kao i svi ostali predsjednici država i vlada. U okviru svog govora dotaknuo se svih aktualnih globalnih tema - od Sjeverne Koreje preko klimatskih promjena do reforme UN-a - ali je i štiteći hrvatske nacionalne interese, kao što to rade sve ozbiljne zemlje, naglasio da se treba poštovati međunarodno pravo koje je prekršila upravo Slovenija kompromitacijom arbitraže - zbog čega Hrvatska i ne može pristati na njenu presudu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jos-jednom-pozivam-kolegu-cerara-na-dijalog-ali-necemo-pristati-ni-na-kakve-ucjene

O CERAROVU OTKAZIVANJU POSJETA & POVRATKU DIJALOGU

Žao nam je što je slovenski premijer Miro Cerar otkazao sastanak koji je dugo, pomno i detaljno pripreman te na kojem se trebalo razgovarati o svim otvorenim pitanjima između dviju država. A premijer Plenković je u dijelu svog govora samo ponovio već poznati stav Hrvatske. Moramo se vratiti dijalogu - jer dijalogu nema alternative. Ali, u Sloveniji se približavaju izbori - najprije predsjednički u listopadu, a sljedeće godine i parlamentarni - a to nikad nije dobro vrijeme za diplomaciju i razgovore.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/cerarov-potez-potkopava-slovenski-imidz-u-medunarodnoj-zajednici

O SLOVENSKO-MAĐARSKOJ UCJENI & ČUĐENJU GLAVNOG TAJNIKA OECD-a

Glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD-a) Angel Gurria od početka je vrlo otvoren za našu kandidaturu. To je bio naš drugi susret, a s njim su već razgovarali i premijer Plenković i potpredsjednica Vlade Dalić.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/davos-susreti-s-glavnim-tajnikom-oecd-gruzijskim-premijerom-svicarskom-predsjednicom-i

U lipnju ove godine OECD je uveo kriterije - a što je i zajedničko stajalište EU - prema kojima Slovenija i Mađarska ne bi smjele ucjenjivati Hrvatsku za članstvo. Glavni tajnik Gurria nezadovoljan je i začuđen zbog mađarske i slovenske blokade hrvatskog pristupa - to nitko dosad nije činio. Obećao je da će pokušati olakšati rješavanje tog pitanja.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-2-stav-slovenije-i-madarske-je-pogresan-i-protivan-zajednickom-stajalistu

O VIŠE OD 40 SUSRETA & BILATERALNIH RAZGOVORA U NEW YORKU

U New Yorku smo premijer Plenković i ja odradili više od 40 susreta i bilateralnih razgovora. Premijer se susreo s premijerom Japana Shinzom Abeom, turskim predsjednikom Erdoganom, glavnim tajnikom UN-a Guterresom...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novi-susreti-s-brojnim-drzavnicima-trump-erdogan-thaci-libijski-premijer

Ja sam se susrela s ministrima Indonezije, Indije, Armenije, Kolumbije… Postoji veliki prostor za razvoj gospodarske suradnje.