UOČI OBLJETNICE SMRTI: Gojko Šušak nije puno govorio, ali je održavao obećanja, pa tako i ono u kavi u Kninu. Njegovo kratko izvješće o provedbi Vojno-redarstvene akcije Oluja, kad je predsjedniku Tuđmanu samo kratko rekao „Zadaća je izvršena“, postalo je sinonimom za uspješno obavljene borbene akcije i operacije - istaknuto je na okruglom stolu koje je u povodu obljetnice smrti ratnog ministra obrane te najbližega Tuđmanova suradnika (3. svibnja 1998.) organizirala Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“

Otvarajući veliki skup, koji je održan u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, književni tajnik MH i glavni urednik časopisa Vijenac Luka Šeput posebno je pozdravio generala Mladena Markača te - kao jednog od domaćina okruglog stola - prof. dr. sc. Dragu Prgometa, dragovoljca Domovinskog rata i brigadira HV-a pod vrhovnim zapovjedništvom dr. Tuđmana.

Obećanje o kavi u Kninu

U svom izlaganju, ravnatelj  Hrvatskog dokumentacijsko-memorijalnog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor istaknuo je da je Gojko Šušak bio ministar hrvatske države koja je pobijedila u pravednom, obrambenom ratu. Ta činjenica, naglasio je Nazor, najbolje opisuje životno djelo pokojnog ministra obrane koji je bio poznat kao čovjek koji malo govori, ali čija riječ ima snagu, a obećanja je uvijek održavao. Najpoznatije Šuškovo obećanje, podsjetio je Nazor, bilo je ono o kavi u Kninu.

Nakon prikazanog filma o Gojku Šušku, za koje je materijale iz privatne zbirke pribavio njegov bliski suradnik - general Ljubo Ćesić-Rojs, o prijateljstvu s hrvatskim ratnim ministrom obrane još iz školskih klupa, ali i iz emigracijskih dana u Kanadi, govorio je Ante Beljo.

Zaklada za nastavu na hrvatskom jeziku u Kanadi

Godinu dana starijeg Šuška upoznao je 1961. u gimnaziji u Širokom Brijegu. Zbog „nacionalističkog ispada“ Šušku je zabranjeno daljnje školovanje u rodnom gradu, pa je morao otići u Rijeku gdje se nastavio školovati. Put ga je, kao i Belju nekoliko godina kasnije, odveo u Kanadu, gdje su se opet sreli. Ante Beljo kaže da je životni put Gojka Šuška bio cjeloživotna vertikala, kako moralna, tako i politička.

Prisjetio se zajedničkog osnivanja zaklade uz pomoć koje je na kanadskom državnom sveučilištu pokrenuta katedra za hrvatski jezik, ali je također i održavana nastava u osnovnim školama. Beljo je rekao da je posebno ponosan na te godine u kojima su zajedno nastojali obrazovati što veći broj djece hrvatskih iseljenika o hrvatskoj kulturi i hrvatskom jeziku. Osim predavanja djeci, smisao te nastave bio je i okupljanje hrvatske zajednice u toj dalekoj zemlji.

Tuđmanova politika pomirbe

Vladimir Šeks, predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a, naglasio je da je Gojko Šušak, uz dr. Franju Tuđmana, najzaslužniji za pobjedu u Domovinskom ratu i oslobađanje države od velikosrpske okupacije. Politički put pokojnog ministra obrane podijelio je u nekoliko faza. Prva je bila odlazak u Kanadu i djelovanje u toj zemlji na okupljanju hrvatske zajednice. Druga faza je prema Šeksu bila dolazak dr. Tuđmana u Kanadu i upoznavanje sa Šuškom. Nakon toga Šušak je u hrvatsku zajednicu u Kanadi unio temelje budućeg programa HDZ-a koji je trasirao put prema hrvatskoj samostalnosti i suverenosti.

Šušak je prihvatio Tuđmanovu doktrinu, a koja je uključivala starčevićanstvo, Radićevu politiku te prihvaćanje lijevog državotvornog političkog spektra. U tom programu Šušak je prepoznao i potrebu politike pomirbe zahvaljujući kojoj je izbjegnuto da u Domovinskom ratu Hrvat puca na Hrvata, naglasio je Šeks.

Posebna briga za Hrvate u BiH

Treća faza Šuškove politike - nastavio je Šeks - počela je povratkom u Hrvatsku kad je obnašao najveće državne dužnosti i kad se pokazao kao jedan od ključnih ljudi i obrani hrvatske suverenosti i samostalnosti.

Posebna je zasluga Gojka Šuška očuvanje BiH kao države - jer da nije bilo hrvatske državne politike prema Hrvatima u BiH kojoj je najveći zagovornik bio baš Šušak, ta država ne bi opstala kao cjelovita. Šeks je spomenuo i pravi specijalni rat koji se protiv Šuška počeo voditi nakon njegove smrti, a čiji su planeri i provoditelji bili Josip Manolić i Josip Boljkovac.

Govoreći o danima koje su zajedno proveli u Vladi, Mate Granić je naglasio da je Šušak bio ključni čovjek za provedbu mirovnog sporazuma koji se odnosio na Federaciju BiH te na njenu konfederaciju s Republikom Hrvatskom. Posebna je zasluga Gojka Šuška očuvanje BiH kao države jer da nije bilo hrvatske politike prema Hrvatima u BiH ta država ne bi opstala kao cjelovita - naglasio je, poput Šeksa, i Granić.

Prijateljstvo s Williamom Perryem

Čekali smo 19 godina da se konačno održi ovakav skup, rekao je prof. dr. sc. i general HV-a Krešimir Ćosić na početku izlaganja u kojem se prisjetio ministra kojem je nekoliko godina bio zamjenik. Izrazio je nadu da će idući takav skup biti održan u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Ćosić je većinu svog govora posvetio činjenicama koje su vezane za Šuškovo prijateljstvo s bivšim američkim ministrom obrane Williamom Perryem, zahvaljujući čemu je Republika Hrvatska uspostavila partnerske odnose sa SAD-om.

Prisjetio se Ćosić i slanja prvih generacija hrvatskih časnika na prestižne američke vojne akademije. Za ono što je Šušak radio, kazao je Ćosić, bio je presudan njegov karakter i njegova visoka moralnost. Imajući u vidu stanje u bihaćkom džepu ministar Šušak je uvjerio predsjednika Tuđmana da je potrebno krenuti u akciju Zima '94 kako ne bi došlo do genocida na tom području. To je bio početak operacija koje su dovele do Oluje.

Veliku važnost Gojko Šušak je pridavao zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske - rekao je prof. dr. Miroslav Tuđman. U svojoj je analizi iznio da je Olujom završen vojni sukob, diplomatski gledano rat je pak završen mirnom reintegracijom Istočne Slavonije, a u informacijskom smislu završetak rata može se gledati tek kroz oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Životni put Gojka Šuška

Među govornicima je bio i general Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“, koji je podsjetio na životopis ministra pod kojim je i sam stekao ratnu slavu.

Hrvatskoj javnosti nažalost slabo poznati podaci govore da je Gojko Šušak rođen 16. travnja 1945. u Širokom Brijegu kao šesto dijete u obitelji Ante i Stane Šušak. Otac i brat nestali su mu tijekom Drugog svjetskog rata. Pedagošku akademiju u Rijeci upisao je 1963. godine, a studirao je i matematiku i fiziku. U Rijeci je dobio kćer Stanu. Jugoslaviju je napustio 1968. godine. Put ga preko Austrije vodi do Kanade, gdje su od ranije živjela dvojica njegove braće Branko i Mile.

Domaćin Tuđmanove kanadske turneje

Nakon dolaska u Kanadu, 24-godišnji Gojko Šušak uz posao pohađa i studij biznisa. Među hrvatskim iseljenicima stekao je s vremenom ugled sposobnog poslovnog čovjeka. Krajem 1980-ih domaćin je prve kanadske turneje budućeg predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

U Hrvatsku se vratio 23. veljače 1990. godine  U prvoj hrvatskoj Vladi obnašao je dužnost ministra iseljeništva. Kasnije je bio zamjenik ministra obrane, a dužnost ministra u tom resoru preuzeo je 18. rujna 1991. godine.

S ponosom nosimo njegovo ime!

„Gojko Šušak je uz predsjednika Tuđmana i kardinala Kuharića jedan od trojice velikana hrvatskog naroda u stvaranju hrvatske države.  Zaslužio je svoje časno mjesto u hrvatskoj povijesti. U spomen na njegov lik i djelo Hrvatska demokratska zajednica je osnovala Zajednicu branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ koja okuplja hrvatske branitelje i koja s ponosom nosi njegovo ime. Na kraju bih se zahvalio potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane generalu Damiru Krstičeviću što je Ministarstvo obrane RH nakon 17 godina preuzelo organizaciju protokola obilježavanja obljetnice smrti pokojnog ministra Gojka Šuška koji nas je napustio 3. svibnja. 1998. godine“ - zaključio je u svom sjećanju na ministra Gojka Šuška general Miljenko Filipović.