U Gospiću je - u organizaciji Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ i Odbora za branitelje HDZ-a - u dupkom punoj dvorani kina „Korzo“ održan velebni skup punim nazivom „Domoljubna Hrvatska“. Na jednom mjestu okupili su se brojni članovi županijskih organizacija ZBGŠ-a i Grada Zagreba, članovi, simpatizeri, gosti…Zajedništvo. Ponos. Domoljublje. Zajedno za jaku Hrvatsku! Nakon pobjede na izborima, vratit ćemo dostojanstvo braniteljima - koje ova vlada ignorirala tijekom cijelog mandata. 

Branitelji - moralna vertikala

Predstavljeni su ključni segmenti programske platforme HDZ-a koji se odnose na branitelje i Domovinski rat te ciljevi, zadaće i uloga branitelja u hrvatskom društvu. Sa skupa je odaslana snažna i važna poruka - branitelji su obranili, utemeljili slobodnu i neovisnu Hrvatsku te kao moralna vertikala i stup hrvatskog društva ključni su čimbenik kreiranja svih vrijednosti „DOMOLJUBNE HRVATSKE“.

Za jaku Hrvatsku

Brojnim okupljenima obratili su se: predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ umirovljeni general Miljenko Filipović, predsjednik ličko-senjskog HDZ-a (i saborski zastupnik) Darko Milinović, predsjednik Odbora za branitelje HDZ-a Željko Dilber, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba (i potpredsjednik ZBGŠ-a Grada Zagreba) Zoran Piličić, kćerka poginulog hrvatskog branitelja Nikolina Tonković Čorak, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Rozalija Bartolić.

Domoljublje. Poštenje. Čast. Rad

Zajednička nit vodilja svih govora bila je želja i cilj da branitelji dobiju veću i zapaženiju ulogu u hrvatskom društvu - ulogu razmjernu njihovom doprinosu u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Skup je ispunio očekivanja i ciljeve - poslao je snažnu poruku svim braniteljima i domoljubima da HDZ čvrsto stoji iza svih vrijednosti i načela za koje su se borili i ginuli branitelji. Da će u Hrvatsku vratiti ono što je bit i srž Domoljubne Hrvatske - domoljublje, poštenje, čast i rad za opći boljitak.

Odgovornost za sudbinu Domovine

General Filipović osvrnuo se na skorašnje parlamentarne izbore - na kojima ćemo svi zajedno odlučiti o jakoj i ponosnoj Hrvatskoj. Te vratiti dostojanstvo braniteljima. Vlada na odlasku ne samo da ih je ignorirala, već im i smanjivala prava.

- Parlamentarni izbori su na neki način „bitka svih bitaka“. Upravo je novo vodstvo HDZ-a dalo braniteljima mogućnost i prigodu da unutar HDZ-a dobiju zasluženo mjesto i da svoje znanje i mogućnosti iskoriste te stave na raspolaganje s ciljem stvaranja bolje i sretnije Hrvatske. Te vraćanja u društvo iskonskih vrijednosti - domoljublja, poštenja i rada za opće dobro. Stoga moramo učiniti sve da odgovornost za upravljanje zemljom preuzmu odgovorni, pošteni i sposobni - koji vole Domovinu i cijene postignuća branitelja. Aktualna vlast sve ove godine je ignorirala branitelje - umanjujući njihova prava i prava njihovih obitelji.

Milanovićevi jeftini trikovi

Prvi čovjek ličko-senjskog HDZ-a Milinović oštro je kritizirao Milanovićev odnos prema braniteljima te neuspješnu politiku neuspješne vlade - zbog koje je 100 tisuća ljudi otišlo trbuhom za kruhom u inozemstvo. Pozdravio je održavanje skupa u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji.

- Ovdje branitelji nisu i ne mogu biti gosti koji kucaju na zatvorena vrata, nego su punopravni čimbenici i akteri svih društveno-političkih zbivanja. Uskoro - kada HDZ preuzme odgovornost za upravljanje Hrvatskom - tako će biti i u ostatku naše domovine. Kada Milanović na skupu SDP-a počne skandirati „Hrvatska, Hrvatska“, nije iznenadio samo javnost - nego (i) svoje ministre koji su ostali zatečeni. Milanović danas govori da će se za Hrvatsku „boriti kao lav“. Što se onda nije borio za Hrvatsku kada je to trebalo? Njegova partija nas je ’90. nazivala „strankom opasnih namjera“. Nigdje ih nije bilo kada je trebalo ginuti za Hrvatsku. U inozemstvo je otišlo više od 100 tisuća mladih ljudi. SDP u Gospiću i u županiji nije na vlasti - niti će biti u sljedećih 50 godina. Oni koji ne štuju hrvatske branitelje - još dugo neće imati povjerenje građana. 

ZA jači angažman branitelja

Tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović prezentirao je glavne sastavnice iz programske deklaracije HDZ-a koja se odnosi na hrvatske branitelje. Naglasio je da oživotvorenje Domoljubne Hrvatske znači da na ključnim mjestima moraju biti pravi domoljubi, pošteni i radišni ljudi, a ne oni koji ne vole Hrvatsku i smatraju je - „slučajnom državom“.

- Četiri su ključne odrednice i cilja koja će HDZ implementirati kada preuzme odgovornost za upravljanje Hrvatskom: osiguranje sveobuhvatne i pune skrbi za branitelje i njihove obitelji, uključivanje branitelja u društveno-politički i javni život, potpora braniteljima u gospodarstvu i stalna i sustavna skrb o vrijednostima i postignućima hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. 

Piličić je pak pozvao sve branitelje da se maksimalno uključe u političke aktivnosti - jer jedino na taj način će dokazati i pokazati da vrijednosti za koje su se borili u ratu nisu nestale. Naprotiv, da će one angažmanom branitelja biti još jače - poglavito sada kada su te vrijednosti presudne za boljitak naše domovine.

Zasluge branitelja - poštovati!

Rozalija Bartolić u svom govoru upozorila je na zabrinjavajući podatak - pri zapošljavanja u državnim poduzećima mnoga djeca poginulih branitelja namjerno ne ističu kako su njihovi očevi poginuli u Domovinskom ratu jer im to otegotna okolnost. 

Nikolina Tonković Čorak u emotivnom govoru podsjetila je na nenadoknadivu bol zbog gubitka očeva, te izrazila neslaganje s politikom vlade na odlasku. 

- Vlada na odlasku na sve načine nastoji potisnuti zasluge branitelja. Unazadila je regije u kojima HDZ obnaša lokalnu vlast.

Branitelji, izađite na izbore

Predsjednik Odbora za branitelje Željko Dilber održao je zaključni govor te pozvao branitelje da 8. studenog pokažu svoju snagu i brojnost - kada ćemo će otići s vlasti ova nesposobna i neodgovorna vlada. On je na svome vlastitom primjeru pokazao zašto branitelji moraju biti važan politički čimbenik.

- Politika se početkom 2000-ih grubo poigrala sa mnom, a kulminacija negativnog odnosa je bilo umirovljenje ratnih generala i haški proces generalima Gotovini i Markaču. Vjeru u politiku vratilo je novo vodstvo HDZ-a - koje braniteljima pristupa iskreno i s puno vjere u njihove mogućnosti i postignuća.

PrivitakVeličina
govor_rozalije_bartolic_u_gospicu.pdf226.94 KB