(VIDEO) Nakon sjednice Vlade RH, premijer i predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković održao je - zajedno s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem te potpredsjednikom Vlade RH i ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom - konferenciju za brojne okupljene novinare o korištenju EU sredstava iz „Schengenskog instrumenta“.

Donosimo ključne poruke, a konferenciju za novinare možete pogledati u cijelosti:

PLENKOVIĆ: 120 MILIJUNA EURA ZA HRVATSKU!

Zadovoljstvo mi je obavijestiti vas o okončanju korištenja sredstava iz tzv. Schengenskog instrumenta. Dakle, iz financijske omotnice koju je RH dobila prigodom pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Riječ je o dvije tranše - od 40 i 80 milijuna eura. Ukupno je 120 milijuna eura u protekle tri godine bilo namijenjeno za kvalitetnu pripremu RH - kako bi se ispunili preduvjeti za donošenje političke odluke o pristupanju schengenskom sustavu.

Nabavljena vrijedna oprema

Ključnu ulogu u kvalitetnoj apsorpciji ovih sredstava imao je MUP - zahvaljujem ministru Orepiću, njegovom pomoćniku Jošku Doriću i svim djelatnicima Ministarstva. Pridonijeli su da se u kratkom roku ojačaju sposobnosti RH - bilo da je riječ o unaprjeđenju objekata koji su nam bitni za pripremu za Schengen, bilo o nabavi vozila, plovila, radarskih sustava i ostale tehničke opreme koja Hrvatskoj omogućuje ključnu zadaću - nadzor i zaštitu granice.

Usvajanje europske pravne stečevine

Napravili smo korak naprijed prema ulasku u Schengen koji, kao što znate, postoji još od 1985. godine. Riječ je o prostoru koji omogućuje slobodu kretanja za više od 400 milijuna Europljana te godišnje bilježi 1,25 milijardi putovanja. Obuhvaća 22 članice. Uz Hrvatsku, zemlje koje nastoje ispuniti kriterije za ulazak su Bugarska i Rumunjska. Neke su pak zemlje optirale da ne budu dio ovog prostora. Mi smatramo da će nam biti koristan i potreban, osobito u svjetlu migracijsko-izbjegličke krize s kojim se proteklih godina suočava Europa, i to za Hrvatsku predstavlja prvi idući važni politički iskorak kada je riječ o prihvaćanju pravne stečevine EU.

Iskorak u komunikaciji s Europskom komisijom

Drago mi je da je u prošlih šest mjeseci napravljen važan iskorak i u komunikaciji s EK, osobito između nadležnog ministra i europskog povjerenika. Bili smo dobili dozvolu za produljenje roka u korištenju sredstava - čime smo omogućili da se ovih šest mjeseci dodatno izrade projekti i provede odgovarajući proces apsorpcije i korištenja sredstava. To nas je dovelo praktično u red 100-postotne iskorištenosti. Siguran sam da ovaj model može biti koristan i za ostale resore te biti poticaj da ova financijska perspektiva donese 2020. konkretnu, opipljivu korist za hrvatske građane. Drago mi je da je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iskoristilo dio sredstava, osobito u podizanju kapaciteta i standarda naših diplomatskih misija. Prije svega, u standardima konzularnih ureda - koji su ključni za hrvatska veleposlanstva u državama izvan schengenskog sustava.

OREPIĆ: POHVALA SVIMA KOJI SU PRIDONIJELI USPJEHU!

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je dva cilja koja proizlaze iz učinjenog. Prvi jest kvalitetno upravljanje vanjskom granicom, a drugi ulazak u schengenski prostor. Ministar je posebno zahvalio Europskoj komisiji koja je produžila rok te pohvalio sve koji su radili na povlačenju sredstava, kao i onima koji koriste dobiveni novac.

STIER: Opremljena brojna diplomatska i konzularna predstavništva!

Zaključno, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier istaknuo je da je ulazak u Schengen, nakon ulaska u Europsku uniju, politički cilj ove Vlade. Što se tiče njegovog ministarstva, kazao je da su dio sredstava koristili za opremanje diplomatskih i konzularnih predstavništava u Sarajevu, Moskvi, Prištini, Istambulu, Ankari, Beogradu, Teheranu, Kairu, Dohi i Rabatu.

Najavio je da će nastaviti s opremanje i ostalih diplomatsko-konzularnih predstavništava - kako bismo mogli u cijeloj mreži ispuniti schengenska pravila.