Veliko mi je zadovoljstvo i radost da samdanas ovdje s vama u našem Osijeku, , središtu naše Slavonije,riznice  hrvatske povijesne državnosti i opstajanja!

Posebicemi je zadovoljstvo zbog današnje činjenice obilježavanja studenoga 23. obljetniceutemeljenja naše stranke u Osijeku..

Povijesna je ta 1989.  godina i nezaboravna,  za našu stranku i sudbinu Hrvatske. To jegodina utemeljenja  HDZ-a! To je  godina kada je, skupina odlučnih ljudi, predvođenadr. Franjom Tuđmanom, njegovom  idejom inadahnućem, upisala i ugradila HDZ zauvijek  u temelj demokratske i suverene  Hrvatske. Moramo to spominjati, moramoslaviti, moramo memorirati!  Zamislitekolika je povijest prošla, koliko je stoljeća Drava tekla ovom ravnicom a danismo imali  svoje države!

Dragi prijatelji, sve što„slavimo“ kao ljudi, ima prije svega simboličku snagu i poruku. Moramonjegovati, spominjati  simbole našeopstojnosti jer Hrvatskoj su  dugo zabranjivaninjezini  simboli i sjećanje.

Stoga je presudna važnost ovakvih simbola kaošto je kultna  baraka NK Jarun u Zagrebu,kao što je važno  memorirati osnivanjeHDZ-a  u Dubrovniku, Splitu, Sv. Filipu iJakovu, Sisku, Metkoviću,  Šibeniku,Pazinu, Karlovcu, Bjelovaru, Vinkovcima, Osijeku, Đakovu … i u  čitavoj Hrvatskoj.  Naravno, slobodno se podsjetimo i tih godinaod 1989. do 1995.  i herojske obrane   gradaOsijeka .  O sloganu, poruci i  borbi da Osijeknikada neće biti OCEK ! Drama je to iz vremena stvaranja i obrane Hrvatskekoja je rijedak primjer  u svjetskojpovijesti oslobađanja i rađanja nacionalnih država.

Zamnoge od vas, dragi prijatelji,  koji steu tome sudjelovali,  to je jedna  od najviših  neponovljivih točaka  političkog  i životnog iskustva i iskustva doživljaja  Domovine!  To je vrijeme časti!

Tomuse iskustvu, dragi prijatelji, poštovani utemeljitelji i slavljenici, snajvećim povijesnim značenjem pridodaje oslobađajuća presuda  Haaškog suda hrvatskihgenerala Ante Gotovine i  Mladena  Markača. Tom su presudom  , , generali  i zapovjednici Hrvatske vojske i  hrvatskih osloboditeljski snaga,  nakon neponovljive  pobjedničke akcije Oluja,  izvojevali  još jednu i to konačnu pobjedu za Republiku Hrvatsku!  Pobjedu za  povijest suverene Hrvatske, zahrvatski narod, za sve one koji vole i drže Hrvatsku svojom domovinom!  Ovom je presudom, još jedanput obranjena Hrvatskadržava, obranjena je hrvatska povijest, obranjena je povijest suvereneHrvatske!  I konačno, ovu su pobjedi našigenerali,   izvojevali   na čast utemeljitelja Republike Hrvatske  i  svog vrhovnog zapovjednika dr. FranjeTuđmana.

Ovomje presudom suda u Haagu, došao kraj jednog mučnog vremena. Potvrđeno je,  da je hrvatski Domovinski rat  bio legitiman osloboditeljski rat kojim jeobranjena sloboda   hrvatskog naroda  i stvorena, neovisna i suverena hrvatskadržava.                                                                                                                    

Obljetnice su uvijek prigoda da se vratimo sebii svome izvoru.  Moramo se vraćati,prijatelji, našem izvoru da bismo opet bili prepoznatljivi, da bismo bilispremni obnoviti HDZ, da bismo bili spremni obnoviti Hrvatsku!!! 

Da,  stvaramonovi HDZ. Ovo nije drugi, ovo što mi stvaramo  je drugačiji HDZ. Ovo je  taj novi HDZ iz kojeg smo istjeralilopovluk  a vratili istinsko domoljublje.Jer  domoljublje i lopovluk ne iduzajedno. Za domoljublje se domovini ne šalje račun !

Obnavljamo stranku iz kompletna članstva i korpusa hrvatskog naroda. Želimo odgovoriti  onima koji govore da smo stranka  potrošena imena i potrošene ideje. Nismo mi  impresionirani takvim ocjenama!   One  našim političkim oponentima služe kao pokrićeza ono, što jedino znaju raditi, a to je - govoriti  protiv HDZ-a.  Ali neće nam takvi biti ni suci ni mjerila!

 Tkosu oni? Čime su zadužili Hrvatsku? Po čemu ih Hrvatska prepoznaje? Po čemu ćeih pamtiti Hrvatska, po čemu će ih pamtiti hrvatski narod?!    Zar po ovome što trenutno jedino  rade da troše naše živote i oduzimaju vrijemeHrvatskoj?!   Ova nekompetentna, nenarodna,  koalicija koja  improvizira, luta i  traži nadahnuće u ideološkoj prošlosti …Odonoga u čemu su konstantni, što im moramo priznati, to je  njihova neiscrpna baština izgubljene ipotrošene ideologije kojom se  jedinotemeljito bave. Nema  niti jednog djelićaživota u koji ne nastoje nakalemiti njezine potrošene sastavnice, kriterije i vrijednosti …

A naša je obveza datu komunističku  ideologiju  napokon izbacimo iz sadašnjeg hrvatskog političkog života i vratimo je tamo gdjepripada, u njenu mračnu  prošlost. Hrvatskane može i neće biti talac ove bezlične i protučovječanske  ideologije, i jedina zemlja u kojojkomunistička teorija i praksa doživljavaju svoju renesansu!

 Iskreno, volio bih da mogu neštopohvalno reći za rad naše sadašnje hrvatske vlade,  koja je po svom mentalnom i emocionalnomhabitusu nažalost  daleko od Hrvatske ihrvatskog naroda!  Ona, prije svega,  nema znanja, nema sposobnosti, a nema niti može imati odgovornosti  jer Hrvatsku ne osjeća, pa je onda i nepozna!

 U nedostatku dugoročnog ekonomskogpromišljanja, u Hrvatskoj se živi od danas do sutra.

 Gotovo svakodnevno smo svjedoci objava svelošijih statistika o stanju hrvatskog gospodarstva. Iz dana u dan, uzalud  pratimo ne bi li barem   jedan pokazatelj gospodarskih aktivnostinagovijestio nešto pozitivna.  

Nažalost, sve samo negativni i poraznipokazatelji  pokazuju kuda  vodi ekonomska politika ove Vlade:

Pad BDP, pad potrošnje od 6 posto uodnosu na rujan prošle godine;

pad industrijske proizvodnje, padizvoza preko 12 posto;

dramatični pad inozemnih i domaćihinvesticija, zaustavljanje započetih investicija; odavno nezabilježen broj  nezaposlenih ( trenutno preko 344.200 rast inflacijerast troškova života i  troškovaposlovanja; povećanje pravne nesigurnosti.; pogoršanje uvjeta poslovanja:  pogoršanje investicijske klime.

I na kraju  rast porezne presije …  Što sve skupa govori o jednom gotovomajstorskom destruiranju gospodarskog i društvenog života.

Aspecifično, ovaj najavljeniporez  na imovinu sa sobom nosi nizdalekosežnih negativnih posljedica  pačak i na demografske procese.

ZaHrvate je, dragi prijatelji,  kupnjastana ili izgradnja kuće, način življenja, način opstanka, afirmacije, načinpostojanja, doslovno. .  Naš  se hrvatski narod  stoljećima održao  upravo zato što je čuvao i uvećavao  očevinu i djedovinu i to predavao svojoj djeciu obvezu i naslijeđe. Ljudi koji to ne poštuju i ne razumiju – a to su ovi  -  nemogu voditi hrvatsku državu. A budu li je takvi  vodili niti će biti država niti će biti  hrvatska!

Dopustitemi, poštovane dame i gospodo, dragi stranački prijatelji,  jednu osobnu pojedinost i očitovanje koje  se odnosi na činjenicu po kojoj sam evo danaspredsjednikom Hrvatske demokratske zajednice. Imati tu dužnost, biti   predsjednikom  stranke čiji je utemeljitelj i  prvi predsjednik bio dr. Franjo  Tuđman, velika  je čast,  ponos ali  nadasve velika odgovornost. 

Odgovornostprije svega znači:  čuvati ostavštinunašeg prvog predsjednika, ugraditi  svojevrijeme, energiju, nadahnuće, emocije da Hrvatska bude zemlja  koja će čuvati i sačuvati    vrijednosti  koje su joj dali njezini branitelji,Domovinski rat i dr. Tuđman.

 Vratimo dragi prijatelji taj zanos, snagu,osjećaj kao što su to imali naši branitelji i kao što je  to imao i radio naš utemeljitelj! 

A ovoje,   opet tvrdoi zahtjevno vrijeme.  Ono iznova tražipovijesne i odgovorne ljude.    Ja kao  predsjednik novog HDZ-a,  želim pozvati i okupiti ljude koji će znatiodgovoriti zahtjevu ovog vremena. Želim da  iznova uzmemo taj povijesni mandat:odgovornosti za Hrvatsku i njezinu budućnost!  A to, reći ću i ovom prigodom,  trebamo i razumjeti! A najbolje razumije onajkoji voli Domovinu!  Razumjeti što je Hrvatskabila prije 1989., što je bila u trenutku utemeljenja, što je danas i što trebabiti sutra, to je zahtjev i određenje svakog zrelog domoljublja!  To smo znali prije dvadeset i tri godine,znamo to, osjećamo to sada  u ovom i znatćemo  to u vremenu koje je ispred nas.

Prednama su lokalni izbori gdje će ovaj novi HDZ pokazati svoju snagu i započetirušenje ove neodgovorne vlasti. Vlasti koja ništa ne zna osim nametati poreze iproglašavati  stečajeve. Hrvatskojtreba odgovorna domoljubna vlast a to je ovaj naš novi HDZ.!                                                                                                                                       Nebojte se dragi stranački prijatelji!!! Ne opterećujte se prošlim vremenima, pani promašajima pojedinaca  u timvremenima. Govorim to prigodno ovih dana kad je izrečena prva nepravomoćnapresuda pojedincu iz vrha naše stranke. Sigurno da ta činjenica nije dobra za Hrvatsku, nije dobra ni za našustranku. Radi nje smo izgubili puno vremena, puno energije.

Ali,ono što želim i ovom prigodom reći je: naša je stranka otvorila  procesuiranje korupcije, ona je stvorila novestandarde u Hrvatskoj  prema kojimakorupcija i lopovluk neće vladati niti Hrvatskom niti Hrvatskom demokratskomzajednicom.

I molim vas, dragi prijatelji, nenasjedajte etiketama o  nekoj  kolektivnoj krivnji. Hrvatska  i obnovljeni, novi HDZ će svemu znati  odgovoriti, svakoj kušnji, svakomizazovu!  Sve ćemo, istinskim angažmanomnašeg članstva i svih odgovornih ljudi  uHrvatskoj,   staviti na svoje mjesto !

Pred vama,  i svima nama, su novi  izazovi…
Vi ovdje okupljeni,  jamstvo  ste uspjeha naše stranke na sljedećim lokalnim izborima u Osijeku  i čitavoj Osječko-baranjskoj županiji.Pozivam vas na zajedništvo i  ozbiljanzajednički rad.  Unesite  u  tozajedništvo  svu svoju energiju, emocije,znanje i iskustvo. Sve to dragi stranački prijatelji  će donijeti rezultat, pobjedu na lokalnimizborima i vratiti naš  Osijek  i čitavu Hrvatsku  pobjedničkoj novoj i obnovljenoj  Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici.   I  još jedanput, na kraju, ponavljam : Dragiprijatelji, nema Hrvatske danas ni sutra bez istinskih emocija,  bez ljubavi za nju!   Svakoj zadaći  za Hrvatsku, temelj jedomoljublje!  Domoljublje je zaštitniznak obnovljenog, novog  HDZ-a kakvogvidim, kakvog želim, kakvog trebamo i kakvog stvaramo!.

Jošjednom, svima vam od srca čestitam ovu vrijednu ponosnu obljetnicu! Svim članovima, simpatizerima i glasačima Hrvatskedemokratske zajednice   u Osijeku  i svim ljudima naše Osječko-baranjske  županije!! !

NekaBog blagoslovi sav Vaš trud,  i Vašuljubav za Domovinu!  Živjeli!