(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Šibeniku - gdje je posjetio manifestaciju „Srednjovjekovni sajam“ i družio se s građanima - dao izjavu za brojne okupljene novinare. Komentirao je, između ostalog, našu pobjedničku kampanju i pobjedničku listu u IX. izbornoj jedinici, Milanovićeve izjave…

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POBJEDI NA IZBORIMA

Nakon Drniša i Knina, ponovno smo - u ovoj izbornoj kampanji - u Šibeniku s kandidatkinjama i kandidatima u IX. izbornoj jedinici. Pobjedničkoj za HDZ! U nedjelju očekujem još jedan uvjerljiv rezultat - koji će biti veliki doprinos našoj ukupnoj pobjedi na izborima. Imat ćemo dovoljan broj glasova za formiranje stabilne parlamentarne većine i formiranje Vlade. U ovoj izbornoj jedinici očekujem veći broj mandata nego na prošlim parlamentarnim izborima.

O PRIJEDLOZIMA MOSTA ZA SURADNJU

Vidio sam ih iz medija - neki od njih su zanimljivi. Moj pristup je da prvo ostvarimo najbolji rezultat na izborima, a nakon izbora - dogovarat ćemo se sa strankama programski i svjetonazorski sličnima nama. Htio bih da se buduća Vlada formira na temelju cjelovitog radnog programa za četiri godine - koji će u hrvatski politički život unijeti stabilnost. Građani, naime, očekuju stabilnost - očekuju da državne institucije pruže okvir za kvalitetniji život i veći standard.

O DEKLARACIJI HRVATSKOG GENERALSKOG ZBORA

S Hrvatskim generalskim zborom susreo sam se dva dana nakon što sam stupio na dužnost predsjednika HDZ-a. Proveli smo više od četiri sata u raspravi o pravima hrvatskih branitelja, odnosima sa Srbijom, situaciji u BiH, srbijanskoj hibridnoj regionalnoj jurisdikciji nama neprihvatljivoj… Pronašli smo zajednički nazivnik. Ista stvar je i za niz optužnica protiv, uglavnom, časnika Hrvatskog vijeća obrane u BiH. Postigli smo suglasje. Što se tiče regionalnog ustrojstva Hrvatske, HDZ je jasan: podržavamo županijski ustroj. Svjesni smo svih bitnih pitanja - podrazumijevaju i funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju. Kao i precizniju podjelu nadležnosti između županija i ureda državne uprave.

O MILANOVIĆEVIM IZJAVAMA

Kandidat oporbe pokazuje da nije ni za oporbu ni za vlast. Spušta razinu komunikacija ispod one koju na kojoj ustraje HDZ. Orijentirani smo na budućnost. Ovi kvalitetni ljudi HDZ-a žele raspravljati o tome što je dobro za hrvatski narod u godinama pred nama. Milanovićeva vrsta rasprave najviše govori o njemu. Neću se na to više vraćati - do sada je pokazao da nije shvatio promjenu konteksta. Nije shvatio transformacijski aspekt koji sam unio i u HDZ i koji ću unijeti u Hrvatsku. Hrvatski birači imaju izbor između neprimjerenog, nedostojnog, potrošenog i nesposobnog Milanovića kao bivšeg premijera i mene - kao novog lidera HDZ-a koji Hrvatskoj nudi kvalitetnu perspektivu, program i ljude. Te ono najvažnije - političku vjerodostojnost.