Obrtnicizajedno s malim i srednjim poduzetnicima trebaju biti pokretač razvitka našeprivrede. Prema važećim načelima oporezivanja PDV-om, obrtnici koji su usustavu jednostavnog knjigovodstva (takvi uglavnom prevladavaju), PDVobračunavaju i plaćaju prema naplaćenoj realizaciji. 

Prijedlozidijela vlade da plaćaju PDV prema nastanku poslovnog događaja, a ne načelom„blagajne“ (naplate), obrtnike bi izjednačili s ostalim poduzetnicima u pitanjuPDV-a, ali bi mnogima donijeli teškoće i možda propast. Nesmotreno jesvrstavati obrtnike u takav položaj, a da se nije povela briga o izmjenama idopunama sustava oporezivanja dohotka i na taj način se pokušalo amortiziratiza većinu obrtnika nepovoljan financijski učinak uslijed obračuna iplaćanja PDV-a prema fakturiranoj realizaciji. Naime, obrtnici će po pitanjuPDV-a biti izjednačeni s ostalim poduzetnicima iz sustava poreza na dobit, aliće i dalje biti neravnopravni po visini stope poreza na dohodak.

Činjenicaje da se ovom „mjerom“ fiskalne politike dodatno opterećuje diogospodarstva koji koalicijska vlada ne bi smjela grubo zanemariti izapostaviti. Očito je kako je jedina briga zakonodavca kratkoročnonapuniti državnu blagajnu, ne sagledavajući činjenicu da će se to vrloskoro negativno odraziti na ionako tešku gospodarsku situaciju.

Novimobračunom i plaćanjem PDV-a većina obrtnika u RH kojima djelatnost nijetrgovina, znatno će smanjiti svoju poslovnu aktivnost u korist uvoza itrgovine, ako ne i ugasiti je, pa se HDZ protivi donošenju spomenutihmjera naprečac i bez jasnog predviđanja njihova učinka. 

S poštovanjem,

Odbor za HDZ-a za poduzetništvo, obrt irad