Prema tome Hrvatska demokratska zajednica je prošla svoju katarzušto se toga tiče. Ova presuda, koju još ne želim komentirati, jer nijepravomoćna neće utjecati na rejting Hrvatske demokratske zajednice, jer tajrejting je u rastu i što se tiče članstva, a i samih postotaka ugleda HDZ-a međupučanstvom, kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Napitanje novinara da li ova presuda, prvenstveno segment INA-MOL, znači da bi se Hrvatska trebala pripremiti namijenjanje ugovora koji postoji između Hrvatske i Mađarske ukoliko presuda budepotvrđena i u pravomoćnosti, T. Karamarko rekao je kako ne bih išao u tubudućnost, „ne bih prejudicirao svojim izjavama na bilo kakvo moguće rješenje.Trebamo pričekati pravomoćnost presude, onda ćemo znati  što će Vlada poduzimati“.

Napitanje osjeća li kao političar izvjesnu nelagodu jer se procesuiraju odlukepolitičara odnosno Vlade, Karamarko je rekao kako osjeća u svakom slučajunelagodu što se dogodila korupcija u takvom razmjeru, „osjećam nelagodu zbogtoga što postoji kriminal u pretvorbi, osjećam nelagodu što imamo čitav nizproblema po tom pitanju. To je sve skupa stvar sazrijevanja i rasta jednedržave koja je nastala prije 22 godine. Mogu dodati da sam sretan što smoprošli proces pregovora s EU gdje smo državu i status države digli na standardEuropske unije i radujem se ulasku Hrvatske u EU. Vaše pitanje ide malo umetafiziku, da, neugodno mi je zbog svega lošega što se događa u ovoj zemljikao i svakom građaninu RH.

Političkeodluke padaju pod sumnjom da su bile kriminalne, to se događa svugdje u svijetui naravno da to nije ugodno, nije dobro, nije lijepo za čuti i  doživjeti u svojoj zemlji“.

Napitanje da li će presuda predstavljati teret bez obzira što je donesena IviSanaderu s obzirom  na činjenicu da jeprilikom sklapanja ugovora INA-MOL u Vladi sjedilo dosta ljudi koji su i danas njegovisuradnici, Karamarko je rekao kako presuda neće biti teret, te kako se nećeprihvaćat kolektivna odgovornost jer za to postoje sudovi vi koji imenujukrivce, državno tužiteljstvo koja ih prije toga imenuju  i u konačnici koja ih pravomoćno presuđuju.

Nakomentar novinara kako je sudac Turudić  prilikom obrazlaganja presude više puta rekaoda je takvo ponašanje Ive Sanadera bilo moguće jer je oko sebe imao suradnikekoji su bili poslušni, dakle slušali su isključivo njega, a nisu radili krozinstitucije, Karamarko je odgovorio kako on nije tada bio član HDZ-a nitibliski suradnik premijer te da ne može takve stvari kometirati.

Napitanje kako nitko iz užeg kabineta Vlade ili Predsjedništva stranke nije znaoo ništa, a neki su primjerice bivša predsjednica potpisivala INU-MOL, Karamarkoje odgovorio da ne zna što se tada događalo i kako je stranka tadafunkcionirala. „Ja vam mogu reći kako danas funkcionira stranka iPredsjedništvo stranke, tada nisam bio u stranci niti u Predsjedništvu stranke.To ćete morati pitati kolege koji su bili u Predsjedništvu tada“.

.