Jedan je Zagreb i jedan je kandidat HDZ-a. A to je kolega Drago Prgomet, kojeg poštujem kao dragovoljca Domovinskog rata i brigadira HV te iznimno cijenim njegovu hrabrost koju je iskazao u spašavanju života na prvoj crti bojišnice. Siguran sam da će kao gradonačelnik vrlo dobro znati iskoristiti znanja i organizacijske sposobnosti stečene u Domovinskom ratu, kao i poslije njega. Uostalom, dokazao se u uspješnom vođenju velikih sustava - kako u klinici kojoj je na čelu, tako i u ratnom sanitetu, u kojem je brinuo o tisućama naših suboraca. Drago cijeli život, i kao liječnik i kao ratni dragovoljac, pomaže ljudima. To će raditi i kao gradonačelnik! Lokalni izbori ne mogu razjediniti HDZ jer je naše vodstvo s predsjednikom Plenkovićem na čelu jasno profiliralo kandidate koji će biti nositelji pozitivnih promjena i razvoja u lokalnim zajednicama. Bilo je i u prošlosti pokušaja razjedinjavanja HDZ-ova biračkog tijela, ali znamo kako je to neslavno završavalo! - istaknuo je, među ostalim, ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a general Tomo Medved u opširnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju (prilog Spektar).

Intervju donosimo u cijelosti, zajedno s uvodom novinara Hrvoja Prnjaka:

Tomo Medved umirovljeni je brigadni general Hrvatske vojske, tri puta ranjavan tijekom Domovinskog rata, a nakon njega je obnašao dužnosti savjetnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za kopnenu vojsku, odnosno, načelnika Uprave za personalne poslove Glavnog stožera. Zato njegovo ime nije nepoznato u braniteljskoj populaciji, koja ga je gotovo beziznimno sa simpatijama prihvatila kao svog resornog ministra. Hoće li tako ostati i nakon donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima, te što gospodin Medved, inače i član Središnjeg odbora HDZ-a, misli o aktualnim predizbornim događanjima unutar HDZ-a - saznali smo u razgovoru ovoga petka...

Koliko je poznato, pri kraju ste posla s pripremom Nacrta Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, uostalom, to je bilo i jedno od HDZ-ovih predizbornih obećanja. Što biste ukratko istaknuli kao glavne ciljeve novog zakona, što on bitnoga donosi braniteljskoj populaciji?

Prema Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kao neke od najvažnijih izmjena istaknuo bih otvaranje rokova za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata (HRVI), vraćanje prava na besplatne udžbenike u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja, uvođenje naknade za nezaposlene hrvatske branitelje, ubrzanje stambenog zbrinjavanja, uvođenje prava na sistematske preglede za hrvatske branitelje, donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, zaštita stečenih prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane te osnaživanje područnih jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja.

Mogu li sada branitelji biti sigurni da više neće biti smanjivanja mirovina i daljnjih revizija statusa, koje su najavljivane s ciljem uvođenja reda a obično bi izazvale još više tenzija u braniteljskoj populaciji?

Hrvatski branitelji su i do sada dijelili sudbinu hrvatskoga naroda i građana RH te su im u vrijeme kriznog razdoblja u više navrata smanjivana mirovinska prava odnosno mirovine. Međutim, kako sam i do sada u više navrata naglašavao - smanjenja braniteljskih mirovina neće biti. Što se tiče revizije statusa, naglašavamo da se to konstantno vrši i danas.

Što će biti s onima koji su možda bilo kakvim makinacijama došli do braniteljskog statusa, a dosad nisu otkriveni u sustavu?

S obzirom da smo se mi kao hrvatski branitelji u Domovinskom ratu borili za pravnu državu i sukladno tome za vladavinu prava, svi oni koji su se ogriješili o pozitivne propise RH trebaju biti sankcionirani ako su na razne nedopuštene načine stekli određena prava te će im se ta prava i ukinuti kroz odgovarajući postupak.

U javnosti i iz oporbe bilo je prigovora na najave da će i pripadnici HVO-a biti obuhvaćeni ovim zakonom, obično uz napomene kako ostaje nejasno odakle će se namaknuti novac koji će na taj način povećati obveze države prema braniteljima. Kako odgovarate na takve primjedbe?

Točno je da novim zakonom nastojimo adekvatno, odnosno trajno riješiti stečena prava stradalnika HVO-a. Smatram da hrvatske branitelje i pripadnike HVO-a ne možemo gledati kroz prizmu tereta za državu.

Dosta se među samim braniteljima govorilo i o opskrbninama?

Opskrbnina je kao mjera, u sklopu objedinjavanja socijalnih prava, ušla u sustav prava na zajamčenu minimalnu naknadu 2014. godine. Prema nacrtu novog zakona, za hrvatske branitelje koji, unatoč mjerama za poticanje zapošljavanja, nisu uspjeli adekvatno riješiti radni status za osiguranje njihovog egzistencijalnog minimuma, predviđena je naknada za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji. Naknada za nezaposlene hrvatske branitelje bila bi u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja, za što smo u 2017. godini u proračunu osigurali financijska sredstva.

Čuje se da se novim zakonom ukida granica za postavljanje dijagnoze za PTSP, dosad postavljena u 2006. godinu. Znači li to da možemo očekivati i osjetni porast broja takvih dijagnoza? Naime, od samih branitelja se može čuti da oni koji nisu dosad regulirali svoj status, a nisu bili ranjeni, to mogu učiniti još jedino kroz dijagnozu obolijevanja od PTSP-a. Je li to točno?

Dana 1. siječnja 2006. godine zatvoren je rok za priznavanje statusa HRVI po osnovu bolesti, a prema novom nacrtu zakona otvara se rok za priznavanje statusa HRVI po osnovi bolesti i priznavanje statusa hrvatskog branitelja. Znanstvena medicinska istraživanja pokazuju da se PTSP razvija naknadno pa i do 30 godina od doživljenog traumatičnog (ratnog) događaja. Nedvojbeno je da će otvaranjem roka za priznavanje statusa HRVI po osnovi bolesti biti novih zahtjeva za priznavanje statusa kako na temelju oboljenja od PTSP-a, tako i drugih, npr. bolesti krvožilnih sustava, malignih oboljenja i dr. Napominjem da se nacrtom novog Zakona predviđa otvaranje roka za priznavanje statusa HRVI po osnovu bolesti, koju će kao zdravstvenu posljedicu sudjelovanja u Domovinskom ratu procjenjivati medicinski vještaci.

Svako toliko u medijima osvanu napisi o alarmantnom broju smrti hrvatskih branitelja zbog kancerogenih bolesti, tumora... S obzirom da ste i sami prošli tegobe rata i družite se s ratnim veteranima, što se može učiniti po tom pitanju, je li država propustila osigurati sustav zdravstvene prevencije među braniteljima?

Skrb o zdravlju hrvatskih branitelja jedno je od prioritetnih područja rada Ministarstva hrvatskih branitelja. Kada pogledamo podatke dobivene istraživanjem provedenim u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, vidimo kako je u razdoblju od 1998. do 2011. godine 41,38 posto hrvatskih branitelja bilo hospitalizirano, a prosječna dob kod hospitalizacije bila je 43,8 godina. Kod smrtnosti hrvatskih branitelja u razdoblju od 1998. do 2010. godine utvrđena je srednja dob od 50,5 godina za žene odnosno 50,3 godina za muškarce, a ukupno je umrlo 24.249 branitelja. Ovim podacima treba dodati i podatak o 17.287 hrvatskih branitelja umrlih u razdoblju od 2010. do 2016. godine. Samo u 2016. godini umrla su 3283 hrvatska branitelja, što je ukupno 44819 umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, od 1998 do konca 2016. Zbog ovakve poražavajuće statistike Ministarstvo hrvatskih branitelja krajem 2016. godine provelo je pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda na području Vukovarsko-srijemske županije tijekom kojeg su pregledana 823 hrvatska branitelja s područja te županije. Temeljem tih iskustava, projekt se nastavlja u 2017. godini, za što smo osigurali sredstva u ukupnom iznosu od 26.202.000,00 kuna. Kako bih realizirao ovaj projekt, potpisao sam ugovor sa županijskim bolnicama o preventivnim pregledima za nezaposlene hrvatske branitelje i one koji nisu u mirovini. Htio bih istaknuti važnost djelovanja na prevenciji bolesti kako bi sačuvali zdravlje naših hrvatskih branitelja. Zato još jednom pozivam sve hrvatske branitelje da se odazovu preventivnim sistematskim pregledima.

Činjenica je da, barem po javnim manifestacijama tog odnosa. Ministarstvo pod vašim vodstvom ima bolje odnose s braniteljskim udrugama nego stoje to bio slučaj za mandata SDP-ovog ministra Matića. On pak tvrdi da je upravo to dokaz da su te udruge bile instrumentalizirane od HDZ-a. Kako biste objasnili činjenicu da danas branitelji ne prosvjeduju?

Hrvatski branitelji su razumni slobodnomisleći ljudi i ne može ih se jednostavno izmanipulirati. Prosvjedi su se dogodili zbog ignorantske politike i nemara prema braniteljskoj populaciji.

Podržali ste kandidaturu za gradonačelnika Zagreba dr. Drage Prgometa, što je bilo i za očekivati s obzirom da je on vaš stranački kolega. Međutim, on je i vaš suborac. Koliko vam je pritom važno što je dr. Prgomet i brigadir HV-a, dragovoljac Domovinskog rata od 1991. godine? U kojoj mjeri mu to može pomoći u obavljanju gradonačelničkog posla?

Kolegu Prgometa poštujem kao dragovoljca Domovinskog rata, brigadira HV i iznimno cijenim njegov nesebičan trud i hrabrost koju je iskazao u spašavanju života branitelja i civila na prvoj crti bojišnice. Siguran sam da će kao gradonačelnik vrlo dobro znati iskoristiti znanja i organizacijske sposobnosti stečene kroz rad u Hrvatskoj vojsci i Domovinskom ratu, kao i poslije Domovinskoga rata. Uostalom, dokazao se u uspješnom vođenju velikih sustava - kako u klinici kojoj je na čelu, tako i u ratnom sanitetu, u kojem je brinuo o tisućama naših suboraca. Drago cijeli život, i kao liječnik i kao dragovoljac Domovinskog rata, pomaže ljudima. To će raditi i kao gradonačelnik.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/medved-moj-suborac-drago-svojim-dokazanim-sposobnostima-i-iskustvom-zagrebu-nudi

Zanimljivo je da se za gradonačelnicu Zagreba kandidirala i osoba s HDZ-ove liste na prošlim izborima, naravno, mislim na Brunu Esih, koju među ostalima podržava i Zlatko Hasanbegović. Je li to nešto što ima potencijal razjedinjavanja HDZ-ovog biračkog tijela, sada u Zagrebu, sutra možda i na nacionalnoj razini?

Jedan je Zagreb i jedan je kandidat HDZ-a. A to je kolega Drago Prgomet, koji je dobio jednoglasnu potporu i Gradskog odbora naše stranke. Lokalni izbori ne mogu razjediniti HDZ niti HDZ-ovo biračko tijelo jer vodstvo HDZ-a s premijerom Plenkovićem na čelu jasno je profiliralo kandidate koji će biti nositelji pozitivnih promjena i razvoja u lokalnim zajednicama u okvirima politika HDZ-a. Bilo je i u prošlosti pokušaja razjedinjavanja HDZ-ova biračkog tijela, ali znamo kako je to sve neslavno završavalo.

Koliko mi je poznato, gospodin Hasanbegović, u javnosti percipiran kao predstavnik desne struje u HDZ-u, nije bio sudionikom Domovinskog rata. To pitam zbog navedenog o gospodinu Prgometu, ali i zanima me vaš privatni stav o toj temi. Tko je predstavnik autentične tuđmanovske politike u HDZ-u?

HDZ u cjelini, odnosno sve stranačke kolegice i kolege koje su upravo na vjerodostojnosti politike dr. Franje Tuđmana i njegovoj državotvornoj i euroatlantskoj viziji postali članovi ili bili osnivači HDZ-a. Ta vjerodostojnost i povjerenje u odluke prvog hrvatskog predsjednika pokrenula je u obranu sve branitelje te stvorila okvire države kakvu imamo danas. HDZ je upravo zahvaljujući svojoj širini i mogao povesti hrvatski narod u obrani i oslobađanju Domovine. Što se tiče mog stranačkog kolege Hasanbegovića, mogu tek konstatirati kako nisu svi mogli sudjelovati u Domovinskom ratu.