(VIDEO) Državnu imovinu potrebno je efikasnije i racionalnije staviti u upotrebu. Dosadašnja rješenja, poput zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, nisu dala rezultate jer se prvenstveno bave posljedicama, a ne uzrocima nastalih situacija. To je ono što ćemo promijeniti! HDZ nudi projekt „Likvidnost 2020“ koji je nastao kao plod rada naših ekonomskih i pravnih stručnjaka s ciljem sprječavanja budućih kriza u hrvatskom gospodarskom i financijskom sustavu! - sažetak je to ključnih poruka s današnje konferencije za novinare koju su u Središnjici održali potpredsjednica HDZ-a (i eurozastupnica) mr. sc. Ivana Maletić, ministar financija dr. sc. Zdravko Marić i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić.

Izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Marić: Iskorak Hrvatske na ljestvici „Doing Business“!

Hrvatska je napravila iskorak na međunarodnoj ljestvici „Doing Business“ i trenutno se nalazi na 59. mjestu. Prema toj ljestvici, vidljivo je da su zemlje poput Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Rumunjske i Srbije i dalje ispred nas po pitanju rješavanja problema insolventnosti i nelikvidnosti. Takva nestabilnost sa sobom odnosi investicije, ulaganja i gospodarsku aktivnost - kako postojećih gospodarstvenika, tako i onih kojih bi investirali u Hrvatsku.

Riješiti problem nelikvidne imovine

Stalno naglašavamo kako je državnu imovinu potrebno efikasnije i racionalnije staviti u upotrebu. Nažalost, kroz ovaj problem insolventnosti i nelikvidnosti segment imovine i resursa još je više imobiliziran i nije u upotrebi. Svi ti elementi, uz socioekonomske efekte, imaju učinak na sveukupni gospodarski rast, a upravo je gospodarski rast ono što nama treba.

Maletić: Rješavati uzroke, a ne posljedice problema!

Dosadašnja rješenja poput zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi nisu dala rezultate. Time su uništene brojne zdrave tvrtke koje su trebale stvarati nova radna mjesta. Takva rješenja nisu dala nikakve rezultate jer se prvenstveno bave posljedicama, a ne uzrocima nastalih situacija i to je ono što ćemo promijeniti.

Obveze će se podmirivati u roku

Naš cilj je novim sustavom zaštititi poduzetnike pri naplati potraživanja, osigurati isplatu plaća radnicima, promijeniti način ponašanja u javnom sektoru na način da se sve obaveze podmiruju u roku dospijeća potraživanja …

Ćorić: Temeljitim i sveobuhvatnim pristupom spriječiti moguće krize!

HDZ nudi projekt „Likvidnost 2020“ koji je nastao kao plod rada naših ekonomskih, pravnih i podatkovnih stručnjaka s ciljem sprječavanja budućih kriza u hrvatskom gospodarskom i financijskom sustavu. Temeljitim i sveobuhvatnim pristupom, u kojem ćemo mrežno analizirati hrvatsko gospodarstvo, imat ćemo unaprijed detektirane sistemske točke, odnosno ona poduzeća i pravne subjekte koji emitiraju najveći rizik. Taj efekt ranog upozorenja omogućit će nam da djelujemo proaktivno i spriječimo krize.

PDF PREZENTACIJA: LIKVIDNOST 2020

Prezentaciju o rješavanju problema insolventnosti stanovništva i privatnog sektora i projektu „Likvidnost 2020“ u cijelosti možete pročitati OVDJE.

PrivitakVeličina
likvidnost_2020.pdf912.71 KB